23948sdkhjf

Lys i mørket for de danske slagterier

Der står stadig respekt om den danske gris i udlandet
Akkurat som mejerierne står den danske slagteribranche på skuldrene af over 100 års andelsbevægelse.

Og akkurat som mejerierne har slagterierne været igennem et benhårdt udskilningsløb, der tilsyneladende er en nødvendig forudsætning for at være med på et konkurrencepræget marked, som er gået fra at være nationalt til globalt.

Engang var der således 60 andelsslagterier i Danmark. I dag er der kun 14 danske svineslagterier tilbage. Hvoraf Danish Crown ejer de syv.

Og Danish Crown - der over årene har opslugt konkurrenter som Tulip og Steff Houlberg - kunne endda have været en endnu mere dominerende aktør, hvis Konkurrencestyrelsen havde godkendt den ellers planlagte fusion med det næststørste slagteri, Tican.

Men Konkurrencestyrelsen vendte som bekendt tommelfingeren nedad, og Tican er i stedet blevet opkøbt af den tyske fødevarekoncern Tönnies.

Danmark stadig blandt de førende

Er branchen så sund? Både ja og nej.

Trods den beskedne størrelse er Danmark EU’s femtestørste svinekødsproducent - og dansk svinekød og fødevaresikkerhed har høj status i udlandet, også så langt væk som i Japan og Kina. Så efterspørgslen er der, som flere kilder bemærker.

Og teknologisk er de danske slagterier helt fremme i pole position, forlyder det.

Millioner af smågrise eksporteres

Danish Crown tjener da også penge. Men længere nede i værdikæden kæmper mange svineproducenter med høj gæld, dårlig økonomi og - mener branchen - uretfærdige rammevilkår i forhold til konkurrenterne i Tyskland, USA og Brasilien.

Samtidig kan de danske slagterier ikke altid modsvare de afregningspriser, som svineproducenterne kan hente i udlandet. Med det resultat at næsten 11 millioner grise - over en tredjedel af de danske smågrise - i 2014 blev fragtet til slagterier uden for Danmark i stedet for at blive slagtet herhjemme.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078