23948sdkhjf

Über-øko-bønder vil være Nordens mest eksklusive vinhus

Biodynamisk vin fremstillet på æbler skal løfte Kvist og Vitus op i de nordiske vinhuses superliga
Egentlig var det rødvin, som Søren Kvist og Lone Vitus satsede på at bygge deres vinhus Kvist & Vitus op omkring, da de i 2004 plantede 1.000 vinstokke på deres sydvendte, let skrånende marker nord for Horsens Fjord.

2009-årgangen har da også fået rigtig god kritik, men næste gang, der kunne laves vin, var i 2013. Og de har ikke kunnet lave vin siden - i hvert fald ikke i den kvalitet, som parret sigter efter at ramme.

Nej, så er det meget lettere med æbler, som egner sig langt bedre til det danske klima.

Derfor er det vin og alkohol fremstillet på æbler, som fremover skal være den stabiliserende hjørnesten i parrets ambition: At blive Nordens mest eksklusive vinhus.

Kvist og Vitus’ rødvin fra 2009, Six ans sur lie - lavet på druerne Rondo og León Millot - er af en dansk vinekspert blevet kåret som landets bedste.

Og bloggeren gastromand.dk kårede i december 2015 vinhusets mousserende æblevin som årets bedste nytårsbobler.

Så man er da godt på vej her på Brandbygegård udenfor Odder, hvor Horsens Fjord sørger for at skabe et helt særligt mikroklima.

Æblekerner bruges til gin

Men i ordet eksklusivt ligger implicit også et nej tak til alt, hvad der hedder stordrift, supermarkedsvin og billig arbejdskraft fra Polen i højsæsonen.

Parret øvede sig i første omgang på 250 æbletræer, og sidste år plantede man yderligere 2.500 æbletræer på én hektar. Om tre til fire år, når træerne giver fuld høst, skulle der gerne stå Kvist & Vitus på etiketten af 15.000 flasker om året. Men så absolut heller ikke mere.

- Vi har i modsætning til så mange andre ikke noget ønske om at ekspandere yderligere, for det er netop kernen i det her - at vi selv tager hånd om det hele. Vi vil selv passe jorden og planterne og selv forarbejde vores råvarer til vin. Og det bliver ikke anderledes, lyder det stålfast fra Lone Vitus.

Parret går selv rundt i markerne og plukker såvel druer som æbler. Det kan lyde overmåde romantiserende, men det er virkeligheden, understreger de.

Den bærende idé er at udnytte afgrøderne bedst muligt - eksempelvis bliver kerner og skaller, spildproduktet fra vinproduktionen, brugt som basis i en kommende gin, en af verdens pt. mest hypede spiritus-typer.

- Det er et spørgsmål om at have en produktion, hvor man som landbrug selv forarbejder og forædler produktet direkte på gården, for det er den eneste måde, hvorpå man i hvert fald som lille landbrug kan overleve, siger Søren Kvist, som anslår, at den ene hektar æbletræer kan give en omsætning på potentielt to millioner kroner om året, hvis afgrøden udnyttes optimalt - parret er dog tilfredse, hvis de kan vride én million kroner ud om året.

Über-øko

De kalder sig selv Lone Landmand og Søren Sørøver og sætter i det hele taget en ære i at gøre tingene på deres egen måde.

Gården er blevet officielt økologisk fra årsskiftet, men parret var længe i tvivl om, hvorvidt de overhovedet ønskede Ø-mærket - de har fra dag ét kørt efter principper, som ligger væsentligt over økologikravene. Über-øko kalder de selv tankegangen.

Faktisk køres vinproduktionen efter såkaldt biodynamiske principper, i hvert fald nogle af dem.

Den biodynamiske tilgang indebærer blandt andet en kalender, der opdeler dagene efter, hvornår man arbejder med frugten, hvornår man høster og hvornår man beskærer.

Og hvornår vinen smager bedst. Senest er Søren Kvist og Lone Vitus også begyndt at eksperimentere med at tilsætte jorden særlige planteudtræk, som efter sigende stimulerer både jord og planter.

De indrømmer blankt, at det kan lyde som det rene hokus-pokus - og de er også selv skeptiske.

- Men nu prøver vi det, siger Lone Vitus.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094