23948sdkhjf

Bedre scanning af kød er på vej

Ny røntgendetektor skal opfange knogler, papir og træ

Innovationsfonden har investeret fem millioner kroner i udviklingen af en ny røntgendetektor, der skal scanne danske fødevarer i en sådan grad, at de bliver endnu mere attraktive på eksportmarkederne.

Der stilles højere og højere krav til kvaliteten af fødevarer leveret fra Danmark, og med den nye type røntgenscanner skal den i forvejen gode danske kødkvalitet gøres endnu bedre, skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Projektet Modular Dark Field Detector skal udvikle en røntgenscanner, der kan opfange de uønskede organiske fremmedlegemer i kød, herunder blandt andet, knoglerester, papir og træ. Noget som eksportmarkederne i særligt England og Japan ønsker detekteret i scanningen af deres kød.

Finmasket net
- Selv om det ikke er farligt at indtage så små fremmedlegemer - cirka en millimeter - er der på visse eksportmarkeder krav om en meget høj kødkvalitet. Ved at øge røntgenscannernes følsomhed kan vi gøre det finmaskede net, der i forvejen er i fødevareproduktionen, endnu mere finmasket, siger projektleder Lars Bager Christensen, der er seniorspecialist ved Danish Meat Research Institute på Teknologisk Institut..

- Eksisterende udstyr kan allerede i dag minimere risikoen for, at farlige materialer som metaller og glas ikke ender ude hos forbrugerne. Men uønskede organiske materialer som papir, træ og små knoglestykker kan ikke opfanges af det eksisterende røntgenudstyr, tilføjer han.

Teknologisk Institut anslår, at markedet for den nye type scannere er så stort, at der forventes en omsætning på 100 millioner kroner for den opstartsvirksomhed, der gerne skal komme ud af projektet.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078