23948sdkhjf

Fiskeindustrien brager frem år efter år

Men antallet af medarbejdere falder og falder

Dansk fiskeindustri oplever konstant fremgang på både import og eksport. Til gengæld er antallet af medarbejdere faldet temmelig drastisk.

- Vi er særdeles tilfredse med økonomien. Vi er gode opkøbere og gode sælgere i fiskeindustrien, og det går frem for os år efter år, siger direktøren for brancheorganisationen Danish Seafood Association, Poul Melgaard.

Tallene for 2016 er ikke klar endnu, men de seneste tal fra 2015 viser ifølge direktøren, at Danmark importerede fisk og skaldyr for 17,5 milliarder kroner og eksporterede for 24,3 milliarder.

Begge dele er klar rekord. Året før var importen på 16,4 milliarder og eksporten på 22,1 milliarder, hvilket også var rekordhøjt.

Tallene indeholder alle fisk, lige fra de rå til dem med den højeste forarbejdning i konservesdåser.

Værditilvækst på over seks milliarder
Hvad angår forarbejdningen er der i høj grad også tale om en milliardindustri: Ifølge brancheorganisationens seneste tal sørger de danske fabrikker årligt for en værditilvækst på langt over seks milliarder kroner.

Det sker med færre og færre medarbejdere:

- Vores seneste tal på det område er fra 2010, og da var der 3.205 ansatte på fabrikkerne - sammenlignet med 5.300 i 2002. Det er dykket kraftigt på grund af udflytning og automatisering, og den udvikling er jo ikke slut.

- Der flyttes stadig ud, nu er det bare til Tyskland og Polen og andre EU-lande og ikke så meget til Fjernøsten, som det har været, nævner Poul Melgaard.

Danish Seafood Association har knap 100 medlemmer, og dermed er næsten alle i forarbejdningsindustrien med i sammenslutningen - der er ifølge organisationens formand, Peter Bamberger, cirka 110 danske fiskefirmaer.

Peligisk industri har det godt
Peter Bamberger peger på, at det netop nu går rigtig godt for ikke mindst de firmaer, der forarbejder pelagiske fisk.

- Den pelagiske industri har specialiseret og effektiviseret sig. Den har adgang til råvarer, hvilket er det allervigtigste, og den har risikovillig kapital, som har konsolideret den sektor, siger formanden.

- Dem, det ikke går så godt for, er dem, der bliver fanget på det forkerte ben. For eksempel hvis man er specialiseret på Rusland og bliver drillet af handelsrestriktioner.

- Eller hvis man producerer laks på kontrakt til supermarkeder, og prisen på laks så stiger til det dobbelte. Det er godt for opdrætterne, og supermarkederne vil ikke lade priserne stige drastisk, og så er det industrien, der bliver klemt, tilføjer han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11