Nyt netværk om fødevareallergener
Et nyt netværk, der skal hjælpe fødevarevirksomheder med at håndtere fødevareallergener, ser nu dagens lys.
- Det er et stort arbejde at holde styr på fødevareallergener. Allergenerne skal altid fremgå af ingredienslisten, også selv om de er til stede i meget små mængder. Det betyder blandt andet, at mærkningen skal følge med for alle ingredienser, hele vejen gennem leverandørkæden og adskillige forarbejdningstrin, nævner seniortoksikolog Helle Burchardt Boyd fra rådgivningsvirksomheden DHI.
Hun har været med til at få netværket i gang sammen med ikke mindst konsulent Inger Olesen fra Teknologisk Institut.
Udover DHI og Teknologisk Institut er også Food Diagnostics ApS med til at udbyde det nye netværk.
Særligt kontrolfokus er på vej
Helle Buchardt Boyd peger på, at fødevarestyrelsen har bebudet, at kontrollen i 2017 fra maj til august vil have særligt fokus på mærkning med allergener.
I de seneste par år har forkert eller manglende mærkning med allergener ført til mange tilbagetrækninger af fødevarer, der allerede var nået ud til forbrugerne.
- Tilbagetrækningssager er ærgerlige, ikke alene fordi de er tidskrævende og kostbare, men også fordi disse fejl frembyder en fare for allergikerne og resulterer i mistillid til fødevarerne, siger seniortoksikologen.
- Ofte tyr virksomheder til mærkning med ”spor af… ” på et spinkelt grundlag. I stedet burde de lave en reel risikovurdering af ingredienser, produktionslinjer og den færdige fødevare. Andre virksomheder bruger mange ressourcer på analyser.
- De er dog ikke meget værd, hvis prøverne, der analyseres på, ikke er repræsentative, eller hvis prøveforberedelsen ikke er korrekt. Tolkning af analyseresultater er et kapitel for sig, og det hele skal reflekteres korrekt på etiketten. Det er ikke så underligt, at det kan gå galt, tilføjer hun.
Alle fødevarevirksomheder, som håndterer fødevareallergener til daglig, er velkomne i det nye netværk, som vil dele viden om en lang række emner. Blandt andet om styring af allergener, prøveudtagning, korrekte analysemetoder, grænseværdier, risikovurderinger og ny lovgivning.