Salmonella er skyld i flest udbrud i EU
Salmonella er den mest almindelige årsag til fødevarebårne udbrud i EU efterfulgt af fødevarebårne vira og campylobacter. Det viser en ny rapport om fødevarebårne udbrud i EU i 2007.
Der er tale om fødevarebårne udbrud, hvis to eller flere sygdomstilfælde mistænkes for at have en fælles kilde, eller når et antal sygdomstilfælde overskrider det, man vil forvente indenfor et geografisk område.
I 2007 rapporterede EU medlemslandene i alt 5.609 fødevarebårne udbrud, hvilket er et lille fald på 2,2% sammenlignet med 2006. De bekræftede udbrud i 2007 omfattede 39.727 mennesker og resulterede i 3.291 indlæggelser og 19 registrerede dødsfald.
Salmonella var skyld i fire ud af ti udbrud og er den mest almindelige årsag til fødevarebårne udbrud i EU. I alt 2.201 mindre salmonellaudbrud blev rapporteret i 2007, hvoraf de bekræftede udbrud omfattede næsten 9.000 mennesker og førte til ti dødsfald. Æg eller produkter med æg forårsagede de fleste salmonellaudbrud.
Fødevarebårne vira, herunder norovirus, og campylobacter følger efter salmonella som de mest almindelige årsager til udbrud. I 2007 stod fødevarebårne vira og campylobacter bag henholdsvis 668 og 461 udbrud. Skaldyr, bløddyr og buffeter var kilder til de virale udbrud, mens især kyllingekød og andre kødtyper var kilder til campylobacterudbrudene.
Giftstoffer (toksiner), der er dannet af bakterier som bacillus, clostridium eller stafylokokker, var desuden skyld i 458 udbrud, som omfattede mere end 6.000 mennesker og resulterede i fire dødsfald.
Herudover rapporterede medlemslandene om en række vandbårne udbrud samt udbrud forårsaget af parasitter og andre bakterier som e-coli, yersinia og listeria.
Stor variation på tværs af landene
De nationale overvågnings- og rapporteringssystemer for fødevarebårne udbrud er ikke harmoniserede i EU. Det er derfor svært at sammenligne data på tværs af landene.
Et stort antal rapporterede udbrud i et land afspejler således ikke nødvendigvis problemer med fødevaresikkerheden, men viser snarere, at der er et effektivt nationalt overvågningssystem.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet