Køer med rene klove giver mere mælk
Efter et år med automatisk klovvask flere gange dagligt er forekomsten af digital dermatitis reduceret med 80-90 procent hos 130 malkekøer på Gøtrikshøj i Foulum. Gårdejer Niels Evald Vestergård glæder sig over både bedre dyrevelfærd og højere mælkeydelse.
- Inden vi fik klovvaskeanlægget har vi prøvet alt muligt andet, som ingen effekt havde, men det her, det virker. Og at køerne har det bedre, kan vi aflæse direkte på mælkeydelsen. Så det har været en god investering, og det betyder meget, at klovvaskningen kører automatisk, så det ikke giver os ekstra arbejde, fortæller gårdejer Niels Evald Vestergård.
Klovbeskærer Kaj Andersen, Kjellerup, ser rigtig meget digital dermatitis i sit arbejde. Han anslår, at han lægger forbindinger på omkring 2000 klove om måneden, og han er ikke i tvivl om, at det er klovvaskeanlæggets fortjeneste, at køerne på Gøtrikshøj nu har fået sundere klove.
- Vi kan se, at klovene på de køer, der var angrebet, er helet op, og vi ser sjældent nye angreb. Det er alfa og omega at holde klovene rene, for infektionen stortrives, når klovene er dækket af et lag møg. Og klovvaskeren fra Mørch Teknik er det bedste bud, jeg hidtil har set til at løse den opgave. Jeg møder mange, der vil sælge alverdens midler og lover guld og grønne skove. Men hvis ikke klovene er rene, så er der intet, der virker. Når klovene så er rene, er det slet ikke nødvendigt med midler i vandet – og det gør det både billigere og mere miljøvenligt, forklarer Kaj Andersen.
- Før klovvaskeren kom ind i stalden, så vi her en del problemer med haselæsioner, det var så galt, at man overvejede at købe nye måtter til sengene, men også det problem forsvundet, simpelthen fordi køerne har lettere ved at rejse sig og derfor ikke skurer så meget på måtterne, siger dyrlæge Torben Jensen, Ørum-Vammen Dyrlæger.
Og køerne på Gøtrikshøj har hurtigt vænnet sig til deres nye vasketunnel.
- I starten havde jeg frygtet, at køerne ville holde sig væk, men det gør de slet ikke, nogen gange ser det faktisk lige frem ud til, at de står og nyder det, smiler gårdejer Niels Evald Vestergård.
Fakta
Dyrlæge Nynne Capion fandt i en undersøgelse i 2004 digital dermatitis i 86 procent af de danske kostalde, fem år før var tallet 50 procent. Og syge køer kan ses i landmændenes regnskaber. En undersøgelse af Jehan Frans Ettema fra 2006 viste, at en halt ko koster 1430 kr. i gennemsnit.
Klovvaskeanlægget MT-Klovvask bruger udelukkende rent, koldt vand, og klovene spules med 5-7 liter vand i sekundet. Vandet recirkulerer via en vandtank, og udskiftes, samtidig med at tanken spules ren på et fastlagt tidspunkt. Vaskeanlægget starter automatisk, når der kommer en ko, og gangen, som køerne går igennem er helt lukket, så der er ikke noget, køerne kan komme til skade på, selvom de skulle stritte med benene.
Kilde: Mørch Teknik