23948sdkhjf

Danske fiskere i front på miljøcertificering

Så er det sikkert og vist. Dansk fiskeindustri har truffet beslutning om at miljøcertificere alle deres fangster inden 2012.
På et møde i Taulov i går offentliggjorde fiskerne målsætningen om at certificere alle de danske fiskerier der kan certificeres, inden udgangen af 2012. Samtidig blev certificeringsbureauets arbejde med at gennemtjekke de tre første fiskerier efter MSCs regler skudt i gang. Det drejer sig om rødspættefiskeriet i Nordsøen, torsken fra Østersøen øst for Bornholm og mørksej fra alle farvande.

Formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen forklarede:

- At få MSC-certificeret de danske fiskerier er lidt ligesom at bygge vindmøller – det gavner miljøet, og det gavner dansk eksport på samme tid. Begge dele er noget, både fiskerne og resten af samfundet har god brug for i disse tider.

i butikkerne i efteråret 2010
Fiskeriforeningen forventer, at det tager et år at få certificeret de første tre arter, således at de er klar i butikkerne i efteråret 2010.

Projektleder Jonathan Broch Jacobsen uddyber:
- MSC er en meget grundig proces hvor fiskeriet bliver tjekket og dobbelttjekket af videnskabelige eksperter fra certificeringsbureauet og resultatet kommer oven i købet i offentlig høring til sidst. Og så er der strenge krav til os – vi skal kunne vise dem at fiskeriet virkelig er bæredygtigt, og at den måde vi gør det på, ikke beskadiger havmiljøet eller de andre dyre- og plantearter som lever i økosystemet sammen med de fisk vi fanger. Det er absolut ikke noget gummi-stempel. Derfor tager vi også fiskerierne i mindre portioner ad gangen frem til 2012, alt efter hvor meget der skal ændres i et fiskeri for at det kan overholde kravene.

Skrappe krav
Kun 52 fiskerier over hele verden har indtil nu klaret kravene til MSCs blå mærke, heraf tre i Danmark – makrelfiskeriet samt sild fra Nordsøen og Norskehavet. At tage alle de resterende danske erhvervsfiskerier (over 30 arter) i en samlet proces, er i den sammenhæng en kæmpe-satsning.

- Dansk fiskeri lander for omkring 2,5 mia. kr. om året. Vi lever især af at sælge et meget stort udvalg af høj-kvalitets fersk fisk og skaldyr til krævende forbrugere over hele Europa, og af vores industri-fiskeri som er det største i EU. Derfor vil vi gerne kunne dokumentere overfor vores kunder at den fisk de køber fra Danmark, ikke er en del af det mørke billede, der ind imellem tegnes af verdenshavenes tilstand, siger Svend-Erik Andersen.

Håber på støtte
Den samlede satsning kommer til at koste omkring 15 mio. kr. frem til 2012, så fiskerne håber på at kunne få støtte fra Fødevareministeriet og den Europæiske Fiskerifond.

- Indtil videre har vi selv lagt ud – det er simpelthen for vigtigt et arbejde, til at det kan vente, tilføjer Kurt Madsen fra Danske Fiskeres Producent Organisation, som har ansvaret for at gennemføre certificeringen i praksis. Ud over producentorganisationen betaler den store torskeeksportør Espersen a/s fra Bornholm halvdelen af omkostningerne for Østersøtorsken.

Fangsterne fra første tre udvalgte fiskerier – rødspætte, torsk og mørksej – hører både til blandt de mest velkendte på de danske spiseborde og er nogen af de vigtigste arter for den danske fiskeflåde. Tilsammen repræsenterede de en værdi på over 200 mio. kr. på fiskeauktionerne i 2008. De næste i køen til MSC-certificering strækker sig fra den underkendte skrubbe til den luksuriøse jomfruhummer og fra kæmpestore helleflyndere og havtasker til industrifisken tobis, der ikke er meget længere end en finger.

Kilde: Danmarks Fiskeriforening

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095