Svensk CO2-mærkning af fødevarer
Det koster at få maden fra jord til bord – altså rent CO2-mæssigt. Derfor er flere producenter i Sverige begyndt at skilte med hvor store mængder CO2, det har kostet, at fremstille maden.
Herhjemme overvejer flere af Folketingets partier – deriblandt Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti – at indføre en lovpligtig CO2-mærkningsordning. Verdensnaturfonden WWF mener dog ikke at en CO2-mærkning kan bruges til noget. Dermed bakker man fødevareproducenterne op i deres modstand mod mærkningsordningen.
- Man vil vildlede mere, end man vil vejlede. Hvis man vil adressere klimaforandringerne på fødevareområdet, skal man se på, hvor meget kød man spiser, og på spild af fødevarer, siger programleder i Verdensnaturfonden, John Kornerup Bang til DR.
Madproduktion står for cirka en fjerdedel af Sveriges CO2-udledning. Beregninger viser, at den andel kunne reduceres med mellem 20 og 50 procent, hvis svenskerne lagde deres madvaner om.
Kilde: DR