Biofilm – en tidsindstillet bombe
Det ses ofte, at vigende produktkvalitet skyldes kontaminering med mikroorganismer til produktet – mikroorganismer, som tilføres produktet via en biofilm.
Enhver levnedsmiddelvirksomheds rædsel er vigende produktkvalitet. At finde grunden til brist i produktkvaliteten, kan være som at lede efter den berømte nål i en høstak.
Der er flere grunde til vigende produktkvalitet – bl.a. vigende råvarekvalitet eller processer / udstyr, der skal tilpasses. Det ses ofte, at vigende produktkvalitet skyldes kontaminering med mikroorganismer til produktet – mikroorganismer, som tilføres produktet via en biofilm.
Rengøring er vigtig
Hos levnedsmiddelvirksomheder vil der altid ske en opbygning af biofilm i produktionsanlægget i løbet af produktionstiden. Den vigtigste opgave for virksomheden er derfor at få etableret en rutine, hvor produktionen stoppes med fastsatte tidsintervaller, hvorefter en tilstrækkelig rengøring foretages.
Det er vigtigt at rengøringen foretages inden kontamineringen med mikroorganismer til produktet bliver så udtalt, at det giver kvalitetsmæssige brist.
Mange virksomheder har – måske specielt i disse tider - fokus på besparelser; både mht. anvendte kemikalier, energi og vand. Derudover har de fleste virksomheder et ønske om, at produktionsanlægget er i drift i så lange intervaller som muligt.
Det betyder ofte, at der bliver afsat mindre tid til rengøring, eller at en mellemrengøring springes over.
Denne disponering kan med tiden give alvorlige kvalitetsmæssige problemer.
Biofilm skal skrælles af
Biofilm-matrix er en opbygning af det organiske materiale og de mikroorganismer, der findes naturligt det pågældende sted. For levnedsmiddelindustriens vedkommende vil det være proteiner, fedt og salte, der stammer fra levnedsmidlet, og de mikroorganismer, der er almindelig kendte i det pågældende levnedsmiddel.
Mikroorganismerne i en biofilm er i stand til at danne en lim-agtig substans. Det gør, at biofilmen bliver holdt sammen, og at den klistres fast til overfladen.
Illustrativt kan biofilm-matrix betegnes som bestående af lag.
Ved rengøringen skal alle lag ”skrælles” af igen, for at få hele den dannede biofilm fjernet.
Risiko for flere lag biofilm
Bliver rengøringstiden kortere, uden at der ellers optimeres på rengøringsproceduren, er der stor fare for, at alle de opbyggede lag i biofilmen ikke fjernes ved den anvendte rengøring.
I sådanne tilfælde vil der ved produktionsstart være en rest af en gammel biofilm tilbage på anlæggets overflade. Opbygning af den nye biofilm vil derfor foregå hurtigere og bliver i løbet af produktionstiden mere udtalt – dvs. med flere lag.
Selv sagt vil det betyde, at der med tiden bliver flere og flere lag af biofilm på anlæggets overflade ved produktionsstart.
Bliver et anlægs produktionstid øget, vil der opbygges flere lag af biofilm under produktionen. Og optimeres rengøringsproceduren ikke, er der stor fare for, at de flere lag, der nu er i biofilmen, ikke alle fjernes effektivt ved rengøringen.
I begge tilfælde er virksomheden kommet ind i en dårlig spiral, der bevirker, at der - over tid - bliver opbygget flere og flere lag af biofilm i anlægget.
Kvalitetsbrist kan være uopdaget
Afhængig af råvarekvaliteten, processen, produktionstiden, den anvendte rengøringsprocedure og kvaliteten af anlægget (stål, pakninger mv.) kan der gå kortere eller længere tid, inden der observeres kvalitetsbrist i produkterne.
Mange virksomheder vil derfor ikke forbinde kvalitetsbrist med ændringer, der måske er foretaget 3-6 måneder tidligere i produktionen/rengøringshyppigheden, som værende af betydning.
Biofilm betegnes derfor oftest som en tidsindstillet bombe. Overraskelsen er således ofte stor, når kvalitetsmæssige uregelmæssigheder pludselig opstår.
Validering af rengøring er central
Validering af en lige forestået rengøring, - såvel af rengøringsproceduren som af rengøringseffekten - er overordentlig vigtig.
Valideringen skal sikre, at produktionen overholder både de lovgivningsmæssige krav og de krav til kritiske kontrolpunkter (CCP’er), som virksomheden har fastsat.
For at få så god en validering som muligt, er det derfor vigtigt at have gennemtænkt, hvor og hvor ofte prøver skal udtages (CCP’er), hvad der skal analyseres for og hvilke metoder, der med fordel kan anvendes.
Kilde: Force Technology