Så meget mad spilder danskerne hvert år
Der er meget fokus på de fødevarer, der lander i affaldscontainerne bag supermarkederne, men faktisk foregår det største madspild hjemme i husholdningerne.
Det viser en netop offentliggjort rapport fra Miljøstyrelsen, hvor madspildet i Danmark er kortlagt.
Ifølge rapporten er madspildet i husholdningerne nemlig meget større end i engros- og detailhandelen.
Forfatterne bag rapporten har også regnet på miljøbelastningen, og netop husholdningernes madspild viser sig at være ekstra problematisk i den henseende.
Energiforbrug
Madspild i husholdningerne er nemlig forbundet med et energiforbrug til madlavning og køling, som kommer oven i den miljøpåvirkning, der er til produktion af maden som f.eks. dyrkning af jorden, lyder forklaringen.
Så hvis man som forbruger undgår et kg madspild hjemme i husholdningen, er det næsten dobbelt så godt for klimaet, som hvis supermarkedet forhindrer et kg madspild i detailhandelen, bemærker Miljøstyrelsen.
Alt i alt løber det samlede danske madspild op i cirka 715.000 tons årligt. Heraf udgør frugt og grønt den største andel med 41 procent. Kød og kødprodukter tegner sig for 24 procent, brød og kager for 20 procent, tørvarer (som for eksempel mel, gryn, pasta og te) 10 procent og endelig mejeriprodukter, som udgør fem procent i regnestykket.
To millioner ton gasser
Hvis vi helt undgik madspild i alle sektorer i Danmark, ville det ifølge rapporten spare over to millioner ton drivhusgasser (CO2-ækvivalenter) om året, svarende til 3,8 procent af Danmarks samlede udledning i 2014.
Ud over klimapåvirkning skaber verdens fødevareproduktion en række andre miljøproblemer i form af udpint jord, skovrydning, udbredelsen af sprøjtemidler m.v., skriver Miljøstyrelsen.
Hele rapporten kan læses her
Fordelingen af madspild i Danmark på sektorer (ton pr. år): Husholdningerne: 260.000 Engros- og detailhandelen: 163.000 Forarbejdningsindustrien: 133.000 Produktionssektoren: 100.000 Restauration, catering, plejehjem, hospitaler m.v.: 60.000 Kilde: Miljøstyrelsen |