23948sdkhjf

Investerer milliarder i norske gigantfabrikker

Den norske fødevareindustri investerer milliardbeløb i nye fabrikker, som bliver større og større.
I Norge går trenden mod færre og større fabrikker.

Siden 1970 har mejerigiganten Tine nedlagt tæt på 80 procent af alle mejerierne, og når tre nye gigantanlæg står klar om få år, skal endnu flere mejerier lukkes ned.

– Jeg har arbejdet i Tine siden 1970’erne og i den periode har vi nedlagt tæt på 200 anlæg, fortæller vicekoncernchef Stein Øiom til Teknisk Ukeblad.

Stærkt øget bearbejdning
– I dag har vi omtrent 1200 forskellige varer. Vi har brug for meget mere bearbejdning og en helt anden type teknologisk udstyr for at producere de forskellige typer ost, iskaffe, juice og så videre, forklarer Øiom.

I Oslo hvor Tine mejeriet er fra 1976 – må der bygges nyt blandt andet fordi lagerkapaciteten skal udvides på grund af en eksplosion i antallet af produkter og samlet salgsvolumen - men samtidig optimeres produktionen.

Anlægget producerer i dag op til 30 procent af det totale norske marked for Tine-produkter, skriver Teknisk Ukeblad.

Milliardfabrikker
Det er ikke bare i Oslo, at Tine bygger nyt. På Jæren i det sydlige Norge investeres 1,4 milliarder norske kroner i et anlæg, som skal producere ost, smør og forædle andre ingredienser og øge samarbejdet for mejerier i Voll, Kleppe, Nærbø og Vikeså.

Besparelsen er på 31 millioner norske kroner årlig.

Totalt investerer Tine rundt regnet tre milliarder kroner i nye anlæg de næste par år.

Fra 90 til 39 fabrikker
Tine er ikke alene om at tænke større og færre enheder i Norge.

Æg- og kødkoncernen Nortura går samme vej. Koncernen investerer milliardbeløb i en ny, moderne fabrik i Malvik udenfor Trondheim. Fabrikken åbner i maj i år, hvilket medfører lukning af slagterier fire andre steder.

– For 10 år siden havde vi omkring 90 fabrikker. Nu har vi 39. I tillæg har vi besluttet at nedlægge syv fabrikker mere, fortæller kommunikationsdirektør i Nortura Nina Sundqvist til Teknisk Ukeblad.

– Vi må investere i teknologi og automatiserede linjer for at få fortjenesten op, siger hun.

For halvandet år siden åbnede Nortura sin nye fabrik i Bjerka til en pris på 230 millioner kroner. I samme omgang blev tre mindre fabrikker nedlagt.

Lukningerne har betydet en del afskedigelser i virksomheden.

Fra 2000 til 2009 var der 1500 som måtte gå i Nortura. Desuden er 1000 under omstilling i selskabet i øjeblikket.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078