Canada starter ny rejekonflikt
Rejefiskere fra Grønland og Færøerne skal skære ned på fiskeriet ved Canadas østkyst.
Fiskerne har en fangstkvote på 3.100 ton rejer i år i det internationale farvand ud for Canadas kyst.
Men Canada vil højst tillade, at de danskflagede skibe fanger en tidendedel – 334 ton.
Parterne har forhandlet kvoterne forgæves i den nordvestatlantiske fiskeriorganisation Nafo.
Uacceptabelt overfiskeri
Havnelukningen vil ikke have de store konsekvenser for de grønlandske rejefiskere, men det vil være besværligt for de færøske rejefiskere, som må tilbage over Atlanten til Islands hovedstad Reykjavik eller helt hjem til Færøerne med fangsten.
- Canada har arbejdet målrettet i Nafo for at løse problemerne med de færøske og grønlandske rejefiskere, men deres fortsatte overfiskeri er uacceptabelt, siger Gail Shea til canadiske aviser om truslen om havnelukningerne.
På universitet i Calgary ser samfundsforsker, dr. Rob Huebert rejekonflikten som et eksempel på en type, som der vil blive flere af mellem de arktiske stater i takt med, at den globale opvarmning gør mere og mere af det arktiske hav isfrit. Det skriver Politiken.
Danmark blander sig ikke
Den danske regering holder lav profil i sagen, som det er overladt til Færøerne og Grønland at håndtere.
De har ingen planer om at drosle fiskeriet af rejer ned. I stedet lægger den færøske regering op til en endnu en runde forhandlinger i Nafo.
- Tidligere havnelukninger fra Canada rettet mod færøske og grønlandske fartøjer har kun tjent til at kaste en skygge over forhandlingsklimaet og skabt barrierer for en konstruktiv dialog, siger udenrigsminister Jørgen Niclasen fra det færøske selvstyre til politiken.
Lukning kan ramme Canada
Der er canadiske fiskere, som fisker tæt på Grønland og lander fisk i grønlandske havne, men der er ingen planer om at lukke havne for canadierne.
Canada fanger langt de fleste rejer ud for New Foundlands kyst, men også norske, spanske, islandske og baltiske rejefiskere sejler til Nordatlanten.
Som en lille ironisk detalje kan lukningen af havnene for færøske fiskere ende med at ramme de små havnebyer på Canadas kyst hårdest, fordi de ikke længere får fisk og ikke kan sælge olie, mad og andet til færøske fiskerbåde, skriver Politiken.