Rejseholdet sætter fiskeindustrien under lup
Fødevarekontrollens rejsehold vil iværksætte en kampagne, som skal forhindre, at fiskeindustrien tilsætter nitrit i fødevarer.
Læs mere her.
Dyrlæge Henriette Mynster fra Fødevarekontrollens Rejsehold har meldt ud, at den store kontrol-kampagne skal ses på baggrund af en mistanke om, at ulovlig brug af nitrit i fiskeindustrien er et udbredt problem, skriver Børsen.
Ikke et problem
Peter Bamberger, formand for den nye sammenlagte organisation for fiskebranchen, Danish Seafood Association, afviser hendes påstand.
- Der er tale om en enlig svale. Og den sag handler ikke om bevidst at ville omgå reglerne, men om en ny direktør, som i sagens natur endnu ikke ved så meget om historikken bag forbuddet om at bruge nitrit i fiskeindustrien, siger Peter Bamberger til Børsen.
Han understreger, at der i Danmark gennem generationer har været brugt røgsalt med nitrit i produktion af f.eks. røget laks.
- Men da nye regler for brug af nitrit skulle skrues sammen og positivlisten skulle laves i begyndelsen af 1990’erne, var vi som branche og organisation ikke stærke nok til at få røgsalt med som tilladt. På det tidspunkt var produktion af røget laks herhjemme meget lille og langt fra på det commodity-plan, vi oplever nu. Vi kunne dengang i de forhandlinger slet ikke matche landbrugets forhandlingsstyrke, siger Peter Bamberger, der mener, at fødevarekontrollens aktion over for KB Finest er ude af proportion.
Han mener, sagen virker overgearet.
- Jeg tror, at det skyldes, at nogle har haft røde ører over de mange afsløringer af fusk på kødområdet – og nu skal man så fra kontrollens side lige vise, at man er nogle stærke fyre, siger Peter Bamberger, der dog tilføjer, at han vil påpege over for sine medlemmer, at brug af nitrit og dermed røgsalt er uforeneligt med branchens troværdighed og derfor ikke kan accepteres.