Saltindholdet i mad skal ned
Saltindholdet i fødevarer skal ned med fire procent hvert år de næste fire år. Det gav europæiske fødevare- og sundhedsministre hinanden håndslag på onsdag.
Hvis saltindtaget nedsættes reduceres risikoen, fordi et mindre saltindtag reducerer blodtrykket.
Størst effekt har reduktion af saltindtag for folk med for højt blodtryk, ældre og overvægtige.
- Over 70 procent af den salt som vi indtager kommer fra færdigproduceret fødevarer, så hvis vi skal have nedbragt vores forbrug, skal vi have fødevareproducenterne med. Der er derfor lavet en målsætning sammen med erhvervet om at nedsætte brugen af salt med fire procent hvert år, de næste fire år. Det vil virkelig gøre en forskel i europæernes saltindtag og dermed også forbedre vores sundhed, siger fødevareminister Henrik Høegh.
Madproducenter med på ideen
De europæiske fødevare- og sundhedsminister har på et møde i Luxembourg vedtaget en fælles beslutning om at saltforbruget skal nedsættes.
Det er både gennem aftaler med producenterne og med nationale handlingsplaner.
De europæiske madproducenter har meddelt, at de er indstillet på at sænke brugen af salt i fødevarerne.