Styrket indsats mod salmonella og campylobacter
Ny 4-årig aftale afsætter 25 mio. kr. til indsats overfor bakterier i fødevarer, hvilket er en styrkelse i forhold til den hidtidige indsats mod salmonella og campylobacter.
Der er afsat cirka 25 millioner kroner om året til indsatsen, hvilket er en styrkelse i forhold til den hidtidige indsats mod salmonella og campylobacter.
Samtidig opprioriteres indsatsen overfor antibiotika resistente bakterier.
Betydelig indsats mod Listeria
Som noget nyt opprioriteres indsatsen i forarbejdnings- og detailledet, hvor der er behov for en øget indsats, der hvor fødevarerne er tættest på forbrugerne.
Desuden skal der gøres en indsats overfor andre smittekilder, som frugt og grønt.
Aftalen rummer også en betydelig indsats mod en anden sygdomsfremkaldende bakterie – Listeria, ligesom der skal iværksættes en undersøgelse af E. coli resistens, der særligt ses i importeret fjerkrækød.
Giver tydeligt signal
Fødevareministeren ser meget positivt på den brede aftale:
- Med salmonella- og campylobacteraftalen har forligspartierne givet et tydeligt signal til befolkningen om, at den helt borgernære fødevaresikkerhed skal styrkes. Det store salmonellaudbrud i 2008 viste, at selvom vi gør det godt i Danmark, er der fortsat behov for at prioritere området. Personligt er jeg glad for den styrkede indsats mod antibiotika resistente bakterier, og at vi nu får et øget fokus på kødet, lige inden det kommer i folks indkøbskurve, siger Henrik Høegh.
Planer for kvæg og svin
Aftalen betyder også, at der skal udarbejdes nye salmonellahandlingsplaner for kvæg i 2014 og svin i 2013 samt en ny campylobacterhandlingsplan i 2013.
Derudover skal indsatsen overfor salmonella i konsumægs- og slagtekyllingeproduktionen fastholdes, så Danmark kan opretholde muligheden for særstatus i EU.
Med aftalen afsættes cirka 25 millioner årligt til indsatser overfor bakterier i fødevarer med særlig fokus på salmonella og campylobacter,
Forligspartierne vil mødes hvert år for at følge op på aftalen.