Oftere campylobacter i fersk øko-kylling
Fersk, økologisk kyllingekød indeholder oftere campylobacter end fersk kød fra ikke-økologisk fjerkræ. Det viser ny rapport fra DTU Fødevareinstiuttet.
Tallet er 66 procent for det økologiske, ferske kyllingekød.
Det viser "Annual Report on Zoonoses in Denmark 2009" fra DTU Fødevareinstituttet, skriver Økologisk Landsforening.
Smitte er uundgåeligt
Kyllingerne smittes med campylobacter fra jorden, insekter og drikkevandet. Det er uundgåeligt i et vist omfang, når dyrene har adgang til udeforhold.
- Det er helt naturligt, at landbrugsprodukter produceret under naturlige forhold ikke kan være mikrobielt sterile. Bakterier er en del af det naturlige miljø, og det følger med, når dyrene lever et naturligt liv, siger Jan Volmar, der er formand for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening.
Følg altid retningslinjer for fødevarehygiejne
Frysning af kyllingekød dræber 99 procent af campylobacter-bakterierne.
Bakterierne går heller ikke ud over fødevaresikkerheden, når man følger god fødevarehygiejne og bl.a. gennemsteger kødet.
- Produktion af bakteriefri produkter forudsætter, at dyrene opdrættes i totalt kontrollerede og hygiejniserede produktionssystemer uden adgang til udendørs forhold. Forbrugerne skal derfor ikke forvente, at de vil kunne købe garanteret salmonella- eller campylobacterfri økologiske kyllinger. Forbrugere af økologiske ferskvarer vil altid skulle følge almindelige retningslinjer for fødevarehygiejne i husholdningen, siger Jan Volmar.