Optur for fødevaregrossisterne
Pilen vender i den rigtige retning for fødevarebranchen i DI Handels nyeste konjunkturbarometer for maj måned. Der er nemlig en fremgang i omsætningen på næsten 2 pct.
Efter en lang periode med stagnerende eller faldende omsætning er der nu endelig små lyspunkter at spore. I maj måned var der er en stigning i fødevarebranchens omsætning på næsten 2 pct. sammenlignet med samme måned sidste år.
Tendensen er langt fra enestående, men ses generelt hos hele den danske b2b handel.
Udvikling er vendt
Ser man i et lidt længere perspektiv, tilbage til starten af krisen i 2008 og frem til 2009, faldt den samlede omsætning i engroshandlen med hele 30 pct. Det er nu vendt i første halvdel af 2010 til en stigning i omsætningen på næsten 10 pct., hvilket svarer til niveauet i slutningen af 2005.
I DI Handel er man begejstret for udviklingen, men minder samtidig om, at armene endnu ikke skal løftes alt for højt i vejret.
Reelle lyspunkter
- Det er et faktum, at vi for første gang i lang tid ser reelle lyspunkter for store dele af b2b handlen i Danmark. Maj måned endte bedre end mange havde forestillet sig. Det er imidlertid alt for tidligt at konkludere, at der er tale om en varig positiv udvikling. Dertil skaber industriens situation på eksportmarkederne og det fortsat haltende indenlandske byggeri fortsat usikkerhed for ikke mindst de tekniske grossister, siger direktør i DI Handel, Lars William Wesch.
Også på andre handelsområder, som f.eks. fødevarer, er udviklingen efter hans mening usikker.
- Danskerne er fortsat tilbageholdende med at bruge flere penge, og det smitter naturligvis af på leverandører til f.eks. dagligvarer og anden detailhandel, siger Lars William Wesch.
Mange brancher på rette vej
De positive tegn kan spores i omsætningen hos mange underbrancher, hvoraf den største fremgang bl.a. skal findes hos de tekniske grossister. I maj 2010 steg handlen med metaller og metalmalme med lidt over 15 pct. i forhold til maj måned sidste år, mens den i samme periode steg for handel med reservedele mm. til motorkøretøjer med 9 pct. Den relativt største stigning findes dog hos anden engroshandel, der har oplevet en stigning på 19 pct. I den lavere ende ligger ikke overraskende byggebranchen, der trods alt har en stigning i omsætningen. Til gengæld er der et fald hos salget af kontorvarer på omkring 6 pct. i forhold til maj måned sidste år.
Disse tal ændrer dog ikke ved, at engroshandlen samlet er steget med over 7 pct. i maj år sammenlignet med maj 2009. Årsagen til de positive tal for engroshandlen skal bl.a. findes i at eksporten for første gang siden krisens start er stigende, og at omsætningen på hjemmemarkedet er ved at stabilisere sig. For detailhandlen er stigningen i det samlede omsætningstal 2 pct. lavere end for engroshandlen. Her er det møbel- og boligudstyrsbranchen, der for alvor trækker i den rigtige retning med en stigning i omsætningen på lidt over 16 pct.