23948sdkhjf

Årsag til problematiske pinjekerner fundet

’Uægte’ pinjekerner ser ud til at være årsag til, at flere forbrugere har oplevet metallisk bismag og forbigående tab af smagssansen efter at have indtaget kernerne.
Fødevarestyrelsen informerede i juni om, at flere forbrugere havde oplevet pinjekerner, som gav metallisk bismag i munden, et fænomen som er velkendt under betegnelsen ’pinjemund’.

Læs artiklen Food Supply bragte i den forbindelse.

Andre forbrugere oplevede også at smagssansen midlertidigt forsvandt. Pinjemund begynder typisk efter 1-2 dage og varer 1-2 uger. Metalsmagen forsvinder af sig selv og Fødevarestyrelsen har ikke rapporter om længerevarende bivirkninger.

Uægte og ægte kerner blandet
Fødevarestyrelsen har modtaget indberetninger fra forbrugerne og kan se, at det er ’uægte’ kinesiske pinjekerner, der har været årsag til fænomenet.

Fødevarestyrelsen har nu via EU Kommissionen modtaget information om pinjemund. Pinjemund er relateret til visse pinjekernearter fra Kina (pinus armandii og pinus massoniana – også kendt som chinese white pine og chinese red pine), som er meget små og runde/trekantede.

Disse arter har været solgt som pinjekerner og har også været blandet med ’ægte’ pinjekerner for at imødekomme en stærkt stigende efterspørgsel på pinjekerner.

Anden fedtsyreprofil
Ifølge oplysninger fra EU-Kommissionen stoppede kineserne eksporten af ’uægte’ pinjekerner til EU, da de blev opmærksomme på problemet.

Der kan dog stadig være mindre partier af de ’uægte’ kinesiske pinjekerne på det danske marked.

De ’uægte’ kinesiske pinjekerner, som kan give pinjemund, har en anden fedtsyreprofil end de alminde-lige ’ægte’ pinjekerner.

Det er endnu uvist om symptomet med pinjemunden er relateret til fedtsyreindholdet eller til andre stoffer. Det generelle indtryk er dog, at ikke alle personer udvikler pinjemund ved indtag af de ’uægte’ pinjekerner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094