Affald fra byen kan gøde tomaterne
Spildevandsslam og husholdningsaffald indeholder store mængder af næringsstoffer og kan blive en vigtig gødningskilde til den globale fødevareproduktion.
Resultater fra just offentliggjort ph.d. studium viser dog, at frygten for ophobning af tungmetaller i jorden og muligheden for yderligere spredning af antibiotika-resistente bakterier til miljøet kan være ubegrundet.
Vigtig gødningskilde
- Kvaliteten af affaldet er blevet væsentligt forbedret siden de første langtidforsøg med genanvendelse af byaffald i jordbrug blev udført. Det skyldes en renere teknologi og outsourcing af tung industri og derfor bør affald fra byer i dag betragtes som en vigtig gødningskilde til den globale fødevareproduktion, fortæller ph.d. studerende Pernille Hasse Busk Poulsen fra Institut for Jordbrug og Økologi, KU-LIFE.
Resultaterne fra affalds-studiet tager afsæt i et markforsøg der blev påbegyndt i 2003, hvor der årligt er tilført gødninger, så som human urin, spildevandsslam og kompost lavet af organisk køkkenaffald.
Betydning for jordens sundhed
- Resultaterne viser, at affaldsprodukterne kan anvendes meget længe uden der sker skadelige effekter på jordfunktionerne, altså at mikroorganismerne, der har stor betydning for jordens sundhed, stadig har det godt. Det skyldes bl.a. at de akkumulerede mængder af tilførte tungmetaller - som har skadelig effekt på jord - ligger under de øko-toksikologiske grænseværdier, selv i behandlingen med forhøjet mængde spildevandsslam svarende til cirka 55 års normal tilførsel, forklarer ph.d. studerende Pernille Hasse Busk Poulsen.
Forskningsresultaterne viser også, at der ingen skadelige effekter er på den mikrobielle samfundsstruktur efter tilførsel af byaffaldet.
Ubegrundet frygt
Tilmed viser undersøgelserne, at frygten for en øget mængde antibiotika resistente bakterier i jord gødet med organisk byaffald kan være ubegrundet:
- Det kræver yderligere undersøgelser at bestemme de langsigtede effekter af gødningerne for tilstedeværelsen af antibiotika resistente bakterier, men mine resultater viser dog ingen forskel i andelen af resistens i den behandlede og den ubehandlede jord, siger Pernille Hasse Busk Poulsen.