23948sdkhjf

Forbrugere skal kunne smage forskel på mælk

Forskningsprojekt vil skabe baggrund for produktion af økologisk mælk af høj kvalitet og højt forarbejdede mejeriprodukter med en velbeskrevet historie.
Økologiske køer har i et forsøg gået på marken og gumlet forskellige kombinationer af græs og bælgplanter i sig, så forskerne kunne undersøge effekten af fodring på mælkens sammensætning og kvalitet.

Det er i et projekt udført af forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, i regi af Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS).

Mælken fra forsøgskøerne har derefter fået en meget skånsom behandling gennem hele processen fra ko til køledisk.

Økologisk mælk af høj kvalitet
Det overordnede formål med projektet var at skabe baggrund for produktion af økologisk mælk af høj kvalitet og højt forarbejdede mejeriprodukter med en velbeskrevet historie og en sammensætning, der adskiller sig fra konventionelt produceret mælk.

- Integriteten i den danske økologiske mælkeproduktion vil kunne forbedres, hvis man kan formindske indkøbet af fodermidler og i stedet basere produktionen på anvendelse af hjemmeproducerede fodermidler, pointerer forskningschef og leder af projektet Jacob Holm Nielsen fra Institut for Fødevarekvalitet på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Græs og bælgplanter er godt
Den øgede fodring med hjemmeproducerede fodermidler bør være baseret på øget afgræsning og anvendelse af græs og bælgplanter i grovfoderet gennem hele året.

- Det kan være med til at styrke nærhedsprincippet at man baserer sin fodring på de produkter, der er naturlige for en given egn. Ved at basere produktionen på skånsom håndtering og forarbejdning styrker man desuden forsigtighedsprincippet inden for den økologiske produktion, siger Jacob Holm Nielsen.

Afhænger af koens race
På grundlag af de foreløbige resultater viser det sig, at der er flere af de sunde omega-3 fedtsyrer i mælk fra køer, der går på græs, især hvis græsmarken har en høj andel af kløver. Effekten er dog meget afhængig af koens race. Jerseykøer har sværere ved at overføre omega-3 fedtsyrer til mælken end sortbrogede køer.

Der er også forskel på mælkens smag afhængig af koens race.

Desuden viste resultaterne, at mælkens naturlige indhold af E-vitamin er med til at holde mælken frisk i længere tid oplyses det i nyhedsbrevet fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Læs mere om projektet .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094