Madafgiften vil skade væksten
Nye beregninger viser, at madafgiften vil få inflationen til at stige med 0,25 procentpoint. Dårlige nyheder for væksten og konkurrenceevnen, mener Dansk Erhverv.
- Den danske konkurrenceevne er allerede under pres fra udlandet. Det er afgørende for Danmarks konkurrenceevne på langt sigt, at de danske forbrugerpriser ikke stiger hurtigere end udlandets og ikke mindst de vigtigste samhandel landes. Derfor er madafgiften så problematisk, siger fødevarepolitisk chef i Dansk Erhverv Lotte Engbæk Larsen.
Margarinen bliver 35 procent dyrere
Med lanceringen af madafgiften fra sommeren 2011 vil fødevarepriserne stige endnu mere end de generelle forbrugerpriser. Ifølge Skatteministeriet vil en pakke smør stige med 14 pct., en pakke margarine stiger med over 35 pct. og piskeflødens stiger med over 12 pct.
Medisterpølsen bliver 3,8 pct. dyrere, og en pakke kiks bliver 13,6 pct. dyrere. Og sådan kunne opremsningen blive ved, for listen af fødevarer med mættet fedt er meget lang.
Håndsrækning til grænsehandelen
Afgiften er desuden en håndsrækning til grænsehandelen, mener Dansk Erhverv.
- Grænsehandelskøbmændene har allerede luret den kommende afgift og er begyndt at forberede sig på nye varekategorier og et endnu større rykind fra danskerne, siger Lotte Engbæk Larsen.