Rejerne i Skagerrak skal kortlægges
Er der en eller flere rejebestande i Skagerrak? Det skal et norsk-svensk-dansk forskningsprojekt besvare. Det skal sikre, at rejefiskeriet forvaltes bæredygtigt i fremtiden.
De indsamlede rejers genetiske slægtskab undersøges med DNA-teknik, og resultaterne sammenholdes med den biologiske og fiskerifaglige viden om forekomsten af rejer i området.
På den måde vil forskerne få en forståelse af, hvordan rejebestandene er struktureret i Skagerrak, og hvilken økonomisk betydning de enkelte bestande har - hvis der altså er tale om flere bestande.
Finansieres af EU og fiskerimyndigheder
Projektet finansieres af EU’s interregionale midler og af fiskerimyndighederne i Sverige, Norge og Danmark.
Projektet ledes af det norske Havforskningsinstitut og Göteborgs Universitet, mens DTU Aqua leverer den danske forskningsindsats i projektet.
Større kendskab er nødvendigt
Om rejerne i Skagerrak og Norske Rende udgør én stor bestand eller flere mindre, er afgørende viden for forvaltningen af fiskeriet.
Hvis myndighederne forvalter flere bestande som én bestand, risikerer man, at lokale bestande overfiskes. Det har konsekvenser for økosystemet og for fiskeriet, økonomien og beskæftigelsen lokalt.
Hvis forvaltningen derimod tager hensyn til forekomsten af separate populationer af rejer i bestandsvurderingen og kvoteforhandlingerne, kan man bedre sikre, at rejefiskeriet gennemføres bæredygtigt, så der også er rejer til fremtidens fiskeri og forbrugere.
Samarbejde mellem fiskere og forskere
Et væsentligt element i projektet er samarbejdet mellem fiskere og forskere. Det er vigtigt for forskerne at inddrage fiskernes viden for at få kendskab til lokale forhold.
Der vil derfor blive arrangeret møder mellem partnerne. I Danmark forventes det første møde at blive afholdt i Skagen i starten af 2011.
De første resultater fra projektet kan forventes i sommeren 2011, men forskerne regner med, at der går to år, før der er analyseret tilstrækkeligt mange rejer til, at man kan svare på, om der er en eller flere rejebestande i Skagerrak.