23948sdkhjf

Millioninvestering skal fremtidssikre verdens største leverpostejsfabrik

Stryhns er i fuld gang med at give store dele af sin fabrik i Roskilde en ordentlig overhaling

Det handler om både optimering, øget fleksibilitet, højere kapacitet, mindre spild, energibesparelser og bedre arbejdsmiljø, når Stryhns A/S i disse år investerer et højt tocifret millionbeløb i at fremtidssikre sin fabrik i Himmelev i den nordlige udkant af Roskilde.

For selvom leverpostejsopskriften ikke har ændret sig meget, siden Henry Stryhns i 1941 grundlagde sin leverpostejsproduktion, flytter forbrugerne og kunderne sig hele tiden, forklarer administrerende direktør i Stryhns Kristian Kornerup Jensen.

- Det drejer sig om at understøtte den vækst, vi har været inde i de senere år. Både i forhold til at få højere kapacitet, mere optimale arbejdsgange og en højere grad af automatisering, men også i forhold til at få en mere fleksibel produktion, som hen over de næste 20 år kan følge med den innovation, der er nødvendig.

Har kørt med fuld kapacitet i årevis
Med en årlig produktion på cirka 10.000 ton leverpostej er fabrikken ifølge Stryhns selv verdens største leverpostejsfabrik. Det er sagt halvt i spøg, for leverpostej er som bekendt et primært dansk fænomen, selvom også nordmændene og svenskerne spiser leverpostej.

Netop produktionen af Agra-koncernens svenske leverpostejsbrand, Gottfrieds, blev i 2015 siden flyttet til Roskilde, og det er endnu en af årsagerne til, at ledelsen har haft et ønske om at gå op i kapacitet.

For selvom leverpostejsmarkedet er forholdsvist fladt i Danmark med et årligt fald på cirka én procent, har Stryhns taget markedsandele de senere år og sidder på cirka 50 procent af det totale leverpostejssalg. Det har medført, at man gennem flere år har kørt med fuld kapacitet - især i spidsperioderne i december og omkring skolestart.

- Og så er vores produktportefølje blevet lidt mere kompleks, fordi der i dag er flere varianter og flere forskellige forpakningsstørrelser. Så tiden var på mange måde inde til den her investering - for der var rigtig mange ting, vi gerne ville løse på én gang, forklarer Kristian Kornerup Jensen, som uddyber, at en demografisk tendens såsom flere singler eksempelvis er med til at øge efterspørgslen på mindre bakker.

Samtidig er Stryhn’s-klassikerne grovhakket leverpostej og fransk postej i dag blevet suppleret med light-varianter, baconpostej og bacon-peber postej.

Færdig i 2018
Det er primært fabrikkens sidste halvdel - det vil sige køling, påsætning af etiketter og låg samt pakning - der har fået helt nyt topmoderne udstyr ind på linjen. Blandt andet i form af delta-robotter til påsætning af låg og spritnyt udstyr til en særlig form for pakning kaldet hood & tray.

Maskinerne er en blanding af hyldevarer og specialmaskiner bygget specielt til Stryhns produktion, og derudover er der også investeret i ny IT-infrastruktur og nye styringer til eksempelvis produktionens eksisterende pakkerobotter, fortæller Kristian Kornerup Jensen.

To af projektets fem etaper er nu tilendebragt. De sidste etaper skal efter planen være færdig i begyndelsen af 2018.

Til den tid skulle Stryhns gerne stå med en topmoderne leverpostejsproduktion, der ikke bare skal gøre fabrikken mere rentabel end i dag. Investeringerne i nye maskiner samt ny software og IT skal også give Stryhns et langt bedre og mere præcist datagrundlag at optimere den daglige produktion ud fra.

- Vi kommer til at få meget bedre styr på effektiviteten gennem fabrikken, altså det vi kalder OEE. Tidligere kunne vi kun efterrationalisere - nu kan vi justere til i løbet af dagen, fordi vi får meget bedre data ude fra produktionen, siger Kristian Kornerup Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047