23948sdkhjf

- Europa tørster efter dansk nichespiritus

Importører fra flere lande var klar med kontrakter under weekendens Food Festival i Aarhus.

Kan man sælge dansk frugtvin i Skt. Petersborg? Eller dansk gin i London? Ja – det kan man sagtens.

Det påstår en del af de ni indkøbere, som forud for weekendens Food Festival i Aarhus mødtes med 34 danske producenter af spiritus, vin, øl og læskedrikke.

Her var de en del af matchmaking-arrangementet Danish Drinks for Distribution. I løbet af to dage afviklede de over 100 møder af en halv times varighed med de danske producenter, som skulle overbevise indkøberne om deres produkters smag, historie og andre unikke egenskaber.

Rusland importerer allerede

Blandt importørerne var blandt andet Konstantin Lialin fra Skt. Petersborg, hvor han er medejer af et bryggeri, 30 restauranter og et importfirma, som via Estland henter forskellige europæiske luksusdrikke til Rusland.

Og han kender de danske alkoholproducenter, da han allerede importere dansk øl, vodka og akvavit fra små producenter.

Mens en almindelig øl i butik kan købes for under 4 kroner, formår Konstantin Lialin eksempelvis at sælge en Mikkeller-øl til 32 Euro på hans restauranter.

 - Skandinavien og Danmark er kendt for meget høj kvalitet – lige fra Bang & Olufsen til småkager, så skandinavisk er trendy, selvom det er dyrt, fortæller Konstantin Lialin.

Når de danske produkter slipper for danske afgifter, er det hans erfaring, at man kommer ned på et prisniveau, hvor de bedrestillede og trendsættende russere godt kan være med.

Efter dagens matchmaking var russeren således klar til import af seks forskellige drikke i dessertvinskategorien, hvor man ifølge Lialin fint kan konkurrere med dyr portugisisk portvin på hans restauranter.

 London vild med dansk gin

Fra London var David Smith fra fløjet ind i jagten på nye typer Gin og andre originale spiritustyper.

Med salg til private member clubs, gourmetrestauranter og barer på fashionable væddeløbsbaner har englænderen et kundesegment, hvor små producenters originalitet og historie har stor betydning. Og kan denne hægtes op på dansk hygge og skandinavisk livsstil, er prisen ikke afgørende.

- Britiske trendsættere har for alvor fået øjnene op for skandinaviske værdier i fødevareproduktion, som er baseret på respekt for naturen, gode råvarer og håndværk. Det nordiske køkken har uden tvivl været med til at sætte en dagsorden, hvor man også har fået interesse for skandinavisk nichealkohol, siger David Smith, som lavede kontrakt på tre forskellige slags dansk gin.

 - Har man forstand på gin vil man forstå, at dette er helt unikke produkter med en anderledes smag end britisk gin. Det er kendere parate til at betale for, sagde David Smith, som også blev skrevet op til et parti Icewine fra Cold Hand Winery – til levering om to år, når den dansk frugtvinsspecialist atter har færdigproduceret et parti.

 - Kokke i London er helt vilde med disse små nicheproduktioner til drinks og bygger hele menuer op omkring en speciel drink. De vil elske dansk Icewine, lyder det.

Bruxelles retter blikket mod nord

I Bruxelles fornemmer man også et skifte blandt byens gourmeter væk fra de traditionelle stormagter i Sydeuropa med blikket rettet mod nord, når det gælder mad og drikke.

Dries Jacobs sælger alkohol til restaurantkæder og forskellige supermarkedskæder. Han var ikke i tvivl om, at de danske producenter af drikke og alkohol kan arbejde sig ind på markedet i løbet af de kommende fem-10 år, hvis man formår at få volumen op – og gerne priserne ned.

 - Jeg har oplevet fantastiske kvaliteter her på Food Festival og vil også prøve at købe et par specialprodukter. Men jeg har brug for større tonnager, hvis jeg for alvor skal bruge kræfter på at sælge de danske specialprodukter, sagde Dries Jacobs.

 Seriøst samarbejde

Bag Danish Drinks for Distribution står Enterprise Europe Network, hvor projektleder Kathrine Vejgaard Stage er imponeret over det engagement, som de danske producenter har lagt i mødet med de europæiske indkøbere.

 - Gruppen tæller både virksomheder, som allerede er på eksportmarkedet, og andre, som afprøver udlandet for første gang. Alle har virkelig lagt store kræfter i at komme ind på livet af importørerne, så jeg er overbevist om, at dette vil kaste eksportkontrakter af sig, sagde Kathrine Vejgaard Stage

 - Men jeg er næsten lige så imponeret af de europæiske importører, som har givet producenterne et meget seriøst modspil, siger projektlederen, som har kendskab til mellem 10 og 15 konkrete kontrakter indgået i løbet af de to dages matchmaking.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078