Arla-ost døde ved en fejl
Som en del af Unika X, er Arlas ost Karamel Sten, sat i verden ved hjælp af de eksperimenter.
For nogle gange sker der fejl ved langtidsholdbare brie-oste. Så kommer der brunfarvning og karamelsmag.
I 70’erne fandt man på at putte ost ned i en dåse og trykkoge ved 116 grader. Pludselig kan osten holde sig i op til et år. Det lyder ikke som Unika, men det spændende sker, når noget går galt.
Deraf kom idéen: Lad os prøve at putte oste i en autoklave og give dem meget mere varme og lave karamelsmag med vilje.
- Med Karamel sten er vi lykkedes med mælkekaramel i fast form. Med et super skarpt rivejern, bliver osten levende og spiselig. Det er en anderledes ost, men da vi tog den ud til en række kokke, var de vildt begejstrede, siger osteopfinder hos Arla Unika, Mads Østergaard-Clausen.
Osten er en hvidskimmelost og er lavet på Troldhede Mejeri. Osten trykkoges og dehydreres, hvilket gør den hård.
Karamel Sten har været i sortimentet i tre år under navnet Unika 22.