Kyllingeproducenter kan blive hårdt ramt af nye miljøkrav
Lovforslag, som blandt andet indebærer skærpede krav til ammoniakudledning, kan koste mange fjerkræsproducenter deres miljøgodkendelse
Kyllingeslagterier kan flytte produktionen
Lovforslaget er nu til førstebehandling behandling i Folketinget, og landbruget er i dialog med de relevante parter. Sker der ikke ændringer i forslaget forventer kyllingeslagterierne, at det vil få store konsekvenser.
- Hvis loven går igennem, som den ser ud nu, kommer det til at koste mange af de 4000 arbejdspladser, der er i fjerkræbranchen. Og det kommer til at betyde øget import og dermed lavere standarder for dyrevelfærd og fødevaresikkerhed, siger adm. direktør Per Vinther Møller fra Rose Poultry til Børsen.
Den holdning finde man også hos konkurrenten Danpo.
- Vi forventer ikke, at koncernen vil øge investeringerne i Danmark, når de politiske vilkår pludselig ændrer sig. For lovændringen betyder, at der kan træffes afgørelser om, at produktioner, der er lovlige i dag, bliver ulovlige om få år. Vi vurderer, at Danmark set i investeringsøjemed ikke længere er et land med stabile rammer, siger adm. direktør for Danpo, Jan Klarskov Henriksen.
Investeringer kan være spildt
Danpo har de seneste år investeret store summer i deres slagter i Aars. Men en lovændring kan fjerne grundlaget for leverancer til kyllingeslagteriet. Således kan mellem 15 og 30 procent af leverandører måtte indstille produktionen. En udvikling der i sidste end kan medføre en lukning af slagteriet i Aars.
- Det kan blive alvorligt problem. Hvis vi mister leverandører, går det ud over vores lønsomhed. Og inden for de seneste to år har vi investeret over 200 mio. kr. i vores danske slagteri ud fra en forventning om, at Danmark er et land med et politisk stabilt system. Men med denne lovændring er vi ikke længere overbeviste om, at vores produktion er lønsom, siger Jan Klarskov Henriksen.