23948sdkhjf

Tysk teknologi deler dejen

Meyer har fundet en fuldautomatisk dejdeler, der højner både kvaliteten og effektiviteten

Det krævede en tur til Tyskland.

Men i Düsseldorf lykkedes det efter lang tids søgning Meyers Centralbageri at finde et stykke maskinteknologi, der rent faktisk kunne hæve kvaliteten af det færdige produkt - og samtidig reducere lønandelen.

Det drejer sig om en dejopdeler fra den tyske producent Rheon, som fuldautomatisk vejer dejportioner af med få grams nøjagtighed og efterfølgende med guillotine-agtig præcision skærer dejen ud.

- Det er et eksempel på en maskine, hvor vi har investeret i noget teknologi, der gør processen hurtigere, smartere og nemmere. Men uden at det går ud over håndværket, forklarer Asbjørn Hansen, produktionschef på Meyers Centralbageri.

Produktionschefen drog til Düsseldorf
Inden maskinens ankomst blev dejene vejet af og skåret ud manuelt, når de kom ud fra koldhævningen.

Men det er ikke så ligetil at ramme eksempelvis 600 gram ligeud, så derfor havde bageriet længe været på udkig efter en maskine, der kunne automatisere den proces - den var bare ikke til at støve op.

- Vi har ikke kunnet finde andre maskiner, der kan håndtere vores ekstremt våde deje. Også fordi det var helt afgørende for os, at maskinen skulle passe til dejene og ikke omvendt, forklarer Asbjørn Hansen om bageriets deje, der kan indeholde op til 90 procent vand.

Nøjagtighed på gram
Men i Düsseldorf fandt man altså en maskine, der kunne løfte opgaven. Dejen tømmes ned i maskinens tragt, hvorefter portionerne vejes af, valses ned på et bånd og skæres i stykke med to grams nøjagtighed.

- Og det har faktisk løftet kvaliteten. Knivbladet klipper lynhurtigt dejen over i stedet for, at vi står og strækker den og måske tager noget luft ud af den, siger Asbjørn Hansen.

For at være sikker på at maskinen nu også fungerede i praksis, var han selv i Düsseldorf og stille alle de besværlige spørgsmål. Efterfølgende sendte centralbageriet desuden råvarer og opskrift til Tyskland, så Rheon kunne teste, at maskinen rent faktisk kunne håndtere dejen.

- Og det virkede. Men skal vi investere i den slags maskiner, skal det kun være for at gøre processen nemmere eller bedre for os, siger Asbjørn Hansen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078