23948sdkhjf

Pas på, svindlere: Nyt netværk har kig på jer

Eurofins opretter en netværksgruppe mod fødevaresvindel
I kampen mod en støt stigende svindel med fødevarer har Eurofins Steins Laboratorium i Vejen nu oprettet en netværksgruppe, der skal være med til at udpege nogle af de værste faldgruber.

Gruppen, som er åben for alle fødevarevirksomheder, skal efter planen mødes to gange om året hos Eurofins, hvor levnedsmiddelrådgiverne Henriette Schønwandt og Rikke Dahl er tovholdere på projektet. De vil også holde anti-svindel-gryden i kog ved at udsende cirka 10 nyhedsbreve om året.

- Producenter kan oftere og oftere komme i tvivl om, hvorvidt der kun er honning i honning, æble i æblecider, oliven i olivenolie og så videre. Leverandørerne kan jo for eksempel tjene penge på at fortynde varerne, nævner Henriette Schønwandt.

- Folk i Danmark er så tillidsfulde og vant til, at vi snyder ikke her i landet. Men der er behov for at vide, hvad man rent faktisk kan blive snydt af, og vi skal gerne have lavet et system, som gør, at man i høj grad kan sikre sig imod det, konstaterer hun.

Sådan et system handler blandt andet om at få en god vurdering af råvareleverandører og et overblik over de steder, der kan svindles med fortynding og kopivarer.

Svindlerne er foran
- Hvis man som producent eksempelvis køber krydderier hos en grossist i Holland, som har købt dem hos en forhandler i Tyrkiet, som har dem fra en mark i Indien - så er der en del steps, hvor der er basis for svindel, påpeger de to rådgivere.

De lægger ikke skjul på, at selv med Eurofins' årelange erfaring og mange eksperter, der konstant tester og analyserer, kan man formentlig aldrig blive helt sikker på ikke at blive udsat for fødevaresvindel.

- Ærlige fødevarefolk halter nok altid et halvt minut efter svindlerne. Men vi kan blive bedre til at være opmærksomme på mange ting. Hvis noget pludselig er meget billigt, kan der være snyd med i billedet. Og hvis en ingrediens bliver meget dyr, kan det blive ekstra lukrativt og dermed interessant for svindlere, siger Henriette Schønwandt.

Rikke Dahl forklarer, at deltagerne i det nye netværk ikke mindst kan være med til at pege på, hvilke produktgrupper de gerne vil have ekstra fokus på hos Eurofins.

- På den måde behøver 20 virksomheder ikke at sidde og arbejde med præcis de samme ting hver for sig, nævner hun.

Krydderier er på svindeltoppen
Ifølge Henriette Schønwandt og Rikke Dahl er det lige nu nok krydderier, der bliver snydt allermest med:

- Det er enormt nemt at blande krydderier op med ukrudtsplanter, som bare ligner. Og som regel bliver det nemmere at snyde, jo mere findelt et produkt er. For eksempel er det nemt at se, om en hel chilipeber er ægte. Når den bliver delt i chiliflager, kan det være svært. Og når den bliver helt pulveriseret, har man nærmest ikke en chance - så kan det nærmest lige så godt være hvedemel og gulvopfej med farve.

- Vin er også stadig et kæmpestort område for snyd med både årgange, druesorter og områder. Og olivenolie er altid en klassiker. Undersøgelser viser, at der er 10 procent mere olivenolie på markedet, end hvad der rent faktisk kan lade sig gøre med de olivenmængder, der er til rådighed, siger rådgiverne.

De oplyser, at Eurofins "jævnligt" afslører fødevarer, der er blevet snydt med.

- Det er ikke vores kunder, der snyder, men de er blevet fuppet af nogen i udlandet, fastslår Henriette Schønwandt.

Det første møde i den nye netværksgruppe bliver holdt hos Eurofins 19. juni. Blandt de virksomheder, der allerede nu har meldt sig ind i gruppen, er Arla og Urtekram.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14