Nyt redskab letter mejeriers arbejde
Er mælken pasteuriseret ved den korrekte temperatur i det korrekte tidsrum?
Det er blot et af de mange krav, mejerierne skal garantere er i orden i forhold til fødevaresikkerheden. De lovgivningsmæssige krav til mejerierne har i mange år været samlet i den såkaldte branchekode, der dækker de fleste processer i alle produkttyper - fra skummetmælk til smelteost, smør og mælkepulver. Som noget nyt ligger mejeriernes branchekode nu som et elektronisk baseret redskab, der gør det lettere for mejerierne at forstå og overholde lovgivningen.
- Med branchekoden er de danske mejerier gået sammen om at sikre en ensartet tilgang til og forståelse af fødevaresikkerhed. Hvis mejerierne følger branchekodens afsnit for eksempelvis smør eller gul ost, så er de sikre på at overholde lovgivningen, og de kan også bruge den i deres egenkontrol. At branchekoden nu ligger elektronisk, giver samtidig mejerierne en lettelse i det daglige arbejde med at dokumentere kvalitets- og egenkontrol, forklarer chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Christian Bruun Kastrup.
Kunderne stiller også krav
Branchekoden bruges typisk som støtte i forbindelse med kvalitetskontroller på mejerierne, hvor enten en tilsynsførende fra Fødevarestyrelsen eller en repræsentant fra en kunde fra detailhandlen kommer på besøg.
- Mejerierne bliver ofte mødt af krav fra kunderne, der er mere vidtgående end de krav, der stilles i lovgivningen. Branchekoden dækker så vidt muligt også kundernes krav i forhold til de internationale standarder for fødevaresikkerhed, siger Christian Bruun Kastrup.
Anne Marie Thorup Overgaard, QEHS Manager, Arla Foods Holstebro Flødeost, har allerede deltaget i et kursus i systemet, og hun påpeget styrken i det.
- Branchekoden er en styrke for mejeribranchen, fordi den er dokumentation for, at alle risici vurderes, og at der ligger noget videnskabeligt bag analyserne. Ude på mejeriet er det en klar fordel, at branchekoden er bygget op ligesom de internationale standarder, for eksempel ISO 22000, samt at der er en detaljeret gennemgang af risici og risikofaktoranalyse, siger Anne Marie Thorup Overgaard.
Næsten 100 på kursus
I løbet af vintermånederne er mere end 70 medarbejdere fra mejerierne på kursus i systemet, ligesom en snes tilsynsførende fra Fødevarestyrelsen skal på kursus, fordi de kan bruge branchekoden som opslagsværk.
- Efter at branchekoden er blevet elektronisk, er det blevet nemt at bruge den. Den gør det også lettere at dokumentere og argumentere for, hvorfor vi gør tingene på lige den måde, fordi der hele vejen igennem er links til lovgivningen, siger Jette Gabrielsen, der er kvalitetschef på det Nordex Food-ejede Nørager Mejeri.
Hun deltog på et kursus i systemet i januar og hendes kollega og medkursist Morten Torp, QA Senior Manager hos Nordex Food, stemmer i:
- Da Nordex Food har produktion i tre meget forskellige lande (Danmark, Østrig og Rumænien, red.), er branchekoden en rigtig god rettesnor. Vi har derfor besluttet at bruge den som en fælles platform på de tre mejerier - altså at mejerierne som minimum skal overholde branchekoden. Generelt er den med til at sikre danske mejeriers gode ry.