23948sdkhjf

Rynkeby sætter fart på nyt, stort friskpresseanlæg

Efterspørgslen på friskpresset juice har vist sig at være kæmpestor

Det er mildt sagt en stor appelsinpresser, som Rynkeby Foods har taget i brug for få måneder siden. Det er formentlig et af de største friskpresseanlæg i Nordeuropa og en betragtelig million-investering for Rynkeby. Den kan aftage op til 15.000 kilo appelsiner i timen.

Anlægget fylder flere fabrikshaller. I den første hal foregår selve presningen af appelsinerne. I et følgende rum foregår blandt andet pasteurisering, og i den anden hal foregår tapningen på flasker. Juicen går under navnet Brämhults, og der står "Presset på Fyn" på etiketten.

Anlægget bringer Rynkeby på fuld omgangshøjde med markedets krav. En stor del af den juice, der produceres, bliver fremstillet af juicekoncentrat. Men markedet for friskpresset juice er voksende.

- Forbrugerne vil bare have friskere og friskere produkter. Der er en større villighed til at betale noget mere og få en friskere smag, siger Leslie Lundehøj Jørgensen, senior product manager hos Rynkeby Foods.

Rynkeby har ambitioner om at øge danskernes forbrug af friskpresset juice, og de friskpressede dråber er blevet en succes.

- Det går forrygende. Både salget af juice og vores specialitet smoothie vokser. Så det er meget positivt, siger Leslie Jørgensen.

Rynkeby Foods forsøgte sig tidligere med friskpresset juice, men den produktion blev nedlagt for seks-syv år siden, da der manglede efterspørgsel. De seneste år er der blevet produceret friskpresset juice på Brämhult i Sverige, som er Rynkebys søsterselskab. Den produktion er nedlagt, og Rynkeby satser nu helhjertet på det store anlæg på Rynkebys fabrik på Fyn.

Anlægget kører 24 timer i døgnet de fleste dage i ugen.

Suger saften ud
I pressehallen står tonstunge kasser med friske appelsiner fra Egypten på gulvet, og gaffeltrucks’ene fylder flittigt appelsiner på.

Appelsinerne bliver presset ved en snedig proces i de store JBT-presser. Maskinen støder et perforeret rør op i appelsinen og suger saften ud ved hjælp af vakuum. Det er en skånsom teknik, der forhindrer, at stykker af den hvide hinde, albedo’en, eller skrællen kommer med i saften.

Før appelsinerne går ind til presning bliver de efterset af en medarbejder, som sorterer defekte appelsiner fra.

Efter presningen bliver juicen pumpet ind i store beholdere og forskellige batches blandet for at optimere blandingen.

Så bliver juicen lynopvarmet til omkring 76 grader og straks nedkølet igen. Det er det, man kalder en mild pasteurisering. I en anden maskine bliver juicen af-iltet. Det modvirker den naturlige oxidation, og det hjælper også til en jævn fordeling af frugtkødet i juicen.

Derefter bliver juicen tappet på plastflasker i forskellige størrelser.

De køres straks ind på kølelagret. På den måde er kølekæden intakt helt fra appelsinerne bliver plukket i plantager i Egypten eller Brasilien indtil de havner på morgenbordet i Danmark.

- Appelsiner har det bedst ved omkring to grader, siger Leslie Jørgensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078