Nyborg Fængsel har succes med sin flødeis
Der er gang i den på førstesalen i Nyborg Fængsels ismejeri. En indsat koger danske jordbær og sukker sammen til marmelade, en anden er i gang med at hælde en blanding af ren fløde og vanilje i ismaskinen, mens en tredje gør klar til formiddagens smagsprøvning.
Tom Kirkeby Rasmussen har svært at skjule sin begejstring. Han er uddannet kok, værkmester og en af idémændene bag ismejeriet.
- Det er jo det tætteste, man kommer på himlen i Kriminalforsorgen. Her er det legalt at spise is og marmelade hele dagen - vi skal jo kvalitetskontrollere produkterne," siger han.
Der er også en lang venteliste for at få en plads på det syv-mands store arbejdshold. Tom Kirkeby Rasmussen mener, at den gode arbejdsmoral handler om, at de indsatte har ejerskab over produkterne.
De er med hele vejen: Fra produktudvikling, vareindkøb, regnskab og tilslutningen af processen, hvor de klistrer labels på produkterne.
Isen er lavet med kærlighed
Ideen til projektet kommer også fra indsatte. Assad Assad er en af idémagerne bag det eneste ismejeri i Danmark, der ligger i et fængsel.
Han er stolt af projektet og ved også præcis, hvad han skal, når han kommer ud til efteråret: Åbne sit eget ismejeri. Spørger man ham dog om, hvad hans yndlingsis er, så er svaret dog mere vagt.
- Det er et godt spørgsmål, haha. Dem alle sammen! Hvis jeg ikke kan lide produktet, så laver jeg det ikke. Al isen her er lavet med kærlighed, siger han.
Assad har to nye smage under udvikling: Passionsfrugt og chokolade med hjemmebagt brownie. Det er de indsatte, der står for at eksperimentere - nogle gange lidt for meget, bemærker Tom Kirkeby Rasmussen - det er også dem, som udvikler de endelige smagskombinationer.
Indtil videre er det blevet til tolv forskellige slags is, fire forskellige marmelader samt ni forskellige fyldte chokolader. Tom er imponeret over arbejdsholdets måde at finde på nye smagsvariationer.
"Det er en vild kreativitet, de har. Men du skal også tænke på, hvad det kræver at smugle en telefon ind i cellen uden om betjentene eller smugle kokain på tværs af landegrænser. Det kræver også kreativitet, og den udnytter vi til noget godt her," siger han.
Ikke konkurrenceforvridende
Timelønnen i ismejeriet ligger kun på cirka ti kroner, men Kriminalforsorgen må ikke udnytte det kommercielt og slå bunden ud på ispriserne i Nyborg og omegn. Isen sælges for mellem 55 og 60 kroner for en bøtte på 1,2 liter.
"Vi lægger ekstra procent oven i prisen, så vi kommer op og matcher normalprisen på markedet. Derudover er vi kun et lille køkken og ikke en stor fabrik. Vi kan ikke opretholde samme tempo og skal bruge flere arbejdere i produktionen. På den måde får vi lagt et løntryk på alligevel," siger Tom Kirkeby Rasmussen.
På vej til Coop
På tre måneder har Tuff Food, som firmaet hedder, solgt over 2.000 liter is og 6.000 glas marmelader. Lige nu er deres marmelade til prøvesmagning og godkendelse hos supermarkedskæden COOP.
Værkmesteren mener, at der er et marked for produkterne: "Vi er en anderledes arbejdsplads, og vi lægger ikke skjul på, hvor vores produkter kommer fra, eller hvordan de er lavet. Vi synes, vi har en god historie, og det synes butikkerne og¨kunderne også."
Han understreger, at målet med Tuff Food og ismejeriet i sidste ende er resocialisering i form af beskæftigelse og uddannelse: "Hvis jeg kan få dem ud, lidt klogere, lidt mere afklaret på livet, så er min mission løst. Det er et forsøg på at give dem nogle redskaber til den virkelige verden, der venter."
Kilde: Ritzau