23948sdkhjf

Grise strømmer til danske slagterier

Antallet af grise, der slagtes på danske slagterier, stiger for første gang i mange år. Det skyldes især, at en statslig støtteordning har sat gang i byggeriet af mange nye stalde.
For første gang i mange år er der fremgang at spore på de danske slagterier. En ny prognose fra Landbrug & Fødevarer, L&F, indikerer, at landmændene i år vil sende en halv mio. flere grise af sted til de danske slagterier, skriver finans.dk.

Ifølge avisen vil antallet af svineslagtninger stige til 18 mio. Ifølge prognosen vil fremgangen fortsætte i første halvdel af 2019, hvor der ventes en vækst på yderligere 0,4 mio. slagtesvin.

- Væksten skyldes først og fremmest, at der i en periode har været ydet statsstøtte til byggeri af nye slagtesvinestalde. De stalde er efterhånden bygget færdig og tages i drift, hvilket øger antallet af slagtninger både i år og næste år, forklarer markedsanalytiker Karsten Flemin, L&F til finans.dk.

Toppede i 2004
Den danske produktion af slagtesvin toppede i 2004, da der blev slagtet 22,9 mio. grise på danske slagterier. Samme år blev der eksporteret 2,3 mio. levende grise. Siden har sektoren været igennem en dramatisk udvikling, så slagtningerne nu er faldet til under 18 mio. grise, mens eksporten er eksploderet til over 15 mio. grise.

Udviklingen skyldes, at det i en årrække har været langt mere lukrativt at opfede slagtesvin i lande som Polen og Tyskland end i Danmark.

Konsekvensen er, at der i 10 år frem til 2017 stort set ikke er er blevet investeret i nye, danske slagtesvinestalde. Sektoren var under nedslidning, og et af de største danske eksporterhverv var reelt truet af afvikling, ifølge finans.dk.

De seneste år er de politiske vinde dog vendt i Danmark, hvor landbrugspakken har forbedret erhvervets rammevilkår, og der er blevet etableret støtteordninger til nye stalde.

Behov for endnu flere stalde
Der er imidlertid behov for mange flere nye stalde, hvis væksten i sektoren skal fastholdes. Udfordringen er, at en stor del af de eksisterende slagtesvinestalde er ved at være nedslidte og på vej mod lukning. Den proces kan blive forværret af, at branchen lige nu har en elendig produktionsøkonomi på grund af lave svinepriser og høje foderpriser efter tørken.

- Jeg frygter, at det meget hurtigt kan gå den gale vej igen. Den katastrofale høst betyder, at mange svineproducenter mangler foder, og foderpriserne er stærkt stigende, mens svinepriserne er overraskende lave. Jeg håber meget, at ministeren vil tage de ubrugte penge i den eksisterende støtteordning og supplere med nye midler, så vi kan få en ny ordning af samme omfang som den gamle, siger Erik Larsen, formand i L&F, Svineproduktion til finans.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079