23948sdkhjf

Lean skal holde pølsen på Langeland

Lean er disse års hovedopgave for Langelænder Pølsers ledelse. Det skal både give bedre arbejdsmiljø og højere effektivitet

Det har været en helt god sommer for pølsesalget, medgiver fabrikschef på Landelænder Pølser, Jesper Mortensen.

Som med isvafler og rosévin stiger salget af pølser, når solen skinner over Danmark, og der er varmt. Der er en grund til, at Langelænder Pølser kører med treholdsskift fra midten af maj frem til starten af august.

- Men det kan altså også blive for varmt, tilføjer Jesper Mortensen.

- Når vi er inde i en periode som nu, hvor der er 28-30 grader, gider man måske ikke stå ved siden af en brandvarm grill og kokkerere. Så vælger man koldskålen i stedet for.

Kend den på knækket
Selvom man tog sommersalget ud af ligningen, er det nu også en på alle måder tilfreds fabrikschef, som tager imod på endnu en knaldvarm sommerdag i landsbyen Simmerbølle uden for Rudkøbing på den lange, smalle ø syd for Fyn.

Det er ellers ikke nødvendigvis stressfrit at drive slagteri eller forædlingsfabrik i dagens Danmark. Der var engang, hvor enhver provinsby med respekt for sig selv havde eget slagteri og eget mejeri (Langelænder har faktisk til huse i byens gamle mejeri), men det er ved at være længe siden.

Flere andre danske pølsefabrikker er blevet lukket eller flyttet til udlandet - herunder Steff-Houlbergs pølseproduktion på Danish Crowns slagteri i Ringsted, som mistede 140 medarbejdere til Tyskland i 2005 - men her på Langeland fremstilles der stadig pølser til både supermarkeder og pølsevogne under sloganet "kend den på knækket".

Flere tusind ton produktion bliver det til om året på fabrikken, der siden 1995 har været en del af Stryhn’s-koncernen. Og det gør Landelænder-fabrikken så godt, at den i både 2015 og 2017 vandt Stryhns Fabrikspris som den bedst præsterende danske fabrik i koncernen.

- Man skal have en langsigtet strategi, som man kan bryde ned i handlingsplaner og investeringer. Og så er det vigtigt, at man hele tiden driver de planer, er rettidig og får fulgt op på tingene. Og ikke mindst får involveret medarbejderne, lyder Jesper Mortensens opskrift på at drive en rentabel pølsefabrik anno 2018.

Styrer hver enkelt detalje
Hans altoverskyggende opgave i disse år er at indføre lean på fabrikken - både for at effektivisere produktionen, men også, understreger han, for at involvere medarbejderne og få dem til at forholde sig til kritiske parametre som kvalitet, effektivitet og arbejdsmiljø.

Der er tavlemøder i produktionen hver morgen klokken 06.45, og de møder suppleres af opfølgningsmøder på alle niveauer af organisationen i løbet af dagen og arbejdsugen.

- Min plan er at få implementeret lean, så vi får allermest ud af den store værktøjskasse, som lean indeholder, lyder det fra Jesper Mortensen, som allerede har set konkrete resultater af indsatsen.

Medarbejdermotivationen og arbejdsglæden er blevet højere, effektiviteten er steget og antallet af arbejdsulykker er faldet.

- Vi styrer hver enkelt lille detalje. Det gør, at vi kommer i mål med vores målsætninger. Og det er vigtigt at understrege, at det ikke bare er mit projekt. Alle medarbejdere er involveret og bidrager.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.252