23948sdkhjf

Køkkenaffald kan blive til mad igen

Ved hjælp af fluelarver kan bioaffald blive til ny, værdifuld næring
Det meste af det, forbrugerne smider i skraldeposen under køkkenvasken, skal i stedet spises. Bananskrællen, osteskorpen og kaffegrumset skal nemlig være grundlag for nye fødevarer i stedet for, at det bare går op i røg på forbrændingsanlægget som i dag. Det mener Sune Dowler Nyggard, der er direktør for Teknologisk Instituts Life Science i Aarhus.

- For at brødføde en voksende global middelklasse bliver vi nødt til at finde andre proteinkilder, siger han til avisen Danmark.

Teknologisk Institut offentliggør onsdag en rapport om de danske forsyningsselskaber, der er rigtig gode til at brænde affald af, så det bliver til varme og strøm. Men det er faktisk en dårlig idé at brænde husholdningsaffald, haveaffald, spildevandsslam og andet biologisk affald, når det i stedet kan spises.

Der er dog et stykke vej, før indholdet af skraldeposen bliver omsat til noget, der kan serveres på en tallerken, skriver avisen Danmark. Det kræver maddiker, og det kan fint lade sig gøre, har forskere hos Teknologisk Instituts Life Science-afdeling vist.

- Vi er langt i forsøg med at lade insekter i larvestadiet omdanne de bioressourcer, der tidligere var affald, til protein- og fedtrige produkter, som kan bruges til fødevarer. I første omgang til dyrefoder, men man vil også kunne udvikle produkter, som kan indgå i fødevarer til mennesker, siger Sune Dowler Nygaard.

Processen går i korthed ud på, at larverne grovæder affaldet, indtil de er blevet cirka 100 gange tungere. Og så ender de selv med at blive til næringsrigt foder for andre. Det kræver dog, at der skal være fuldstændig styr på, at affaldet er "rent". I dag er det derfor ikke tilladt at lave affald om til foder.

Rene kæder

- Hvis nogen for eksempel har smidt et batteri i grønt affald, vil det jo forurene den videre proces med det biologiske affald. Det handler om at have rene kæder og at kunne dokumentere det, hvis man skal levere godkendt foder, siger Sune Dowler Nyggard til avisen Danmark.

Men når den del er på plads, ser han ikke noget til hinder for, at køkkenaffaldet kommer til at indgå i fødevareproduktionen og ender på hylderne i supermarkedet.

- Der er jo allerede ristede melorme på hylderne i Føtex. Og vi har larveprodukter, som bliver brugt til at bage knækbrød med, siger han.

I forvejen bruger fødevareindustrien ofte oprensede fedt- og proteinprodukter, som stammer fra for eksempel skidtfisk eller fra sojaprotein, og Sune Dowler Nyggard ser ikke den store forskel på, om fødevarerne laves af fiskeaffald eller andet affald.

- Det her med at snakke om affald, det findes slet ikke i fremtiden, tror jeg. Vi vil se det, som en ressource, som er brugt én gang, og som nu skal bruges til noget nyt. Det kommer til at handle om at udnytte alle de ressourcer, vi har til rådighed så mange gange som muligt, siger han.

Men giver det ikke kvalme og ulyst at sætte tænderne i et stykke knækbrød og vide, at det har været maddiker?

Det tror Sune Dowler Nyggard ikke, at det kommer til i fremtiden, for en ny generation er ved at vokse frem:

- Når vi laver aktiviteter for børn og unge i dag, oplever vi en helt anden accept og nysgerrighed. De er meget optagede af at finde løsninger for et bæredygtigt samfund, siger Sune Dowler Nygaard til avisen Danmark.

Problemet ved at brænde fedt og protein af, som forsyningsselskaberne gør i stor stil i dag, er, at når først madresterne og osteskorpen er brændt, kan de ikke udnyttes mere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078