23948sdkhjf

130 millioner kroner til udvikling af fremtidens fødevarer

29 projekter med fokus på produktion af bæredygtige fødevarer har fået støtte
Bekæmpelse af demens med økologisk mælk. Bedre smag i alkoholfri øl. Emballage, der mindsker madspild.

Det er nogle af de projekter, som netop har fået støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet i Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP). Samlet er der i efteråret 2018 blevet uddelt 130 millioner kroner fordelt på 29 projekter.

Ud af de 130 millioner kroner blev 10 millioner kroner givet til projekter, der skal fremme grøn bioraffinering, og 25 millioner kroner blev givet til økologi-projekter.

- Det er spændende med alle de nye og innovative projekter under GUDP, der kan være med til at sikre, at vi får flere fødevareprodukter, som er bæredygtige alternativer til nuværende produkter, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Næste ansøgningsfrist 28. februar 2019
Inden jul åbner GUDP for en ny ansøgningsrunde. Det bliver den første ansøgningsrunde med GUDP’s nye strategi. Der er cirka 88 millioner kroner til projekter, og ansøgningsfristen er 28. februar.

I forbindelse med ansøgningsrundenfholder GUDP informationsmøder i København 22. januar og i Vejle 23. januar.

Eksempler på projekter, der har fået penge i november 2018:

Mælk mod demens
Blandt de støttede projekter er et projekt fra Arla, som vil udvikle bæredygtige filtreringsteknikker, der skal gøre det muligt at udvinde fedtstoffet phospholipider. Det kan hindre aldersrelateret demens fra økologisk mælk på en mere bæredygtig måde, end tilfældet er i dag.

Bedre alkoholfri øl
GUDP har også støttet en række mikobryggerier, der er gået sammen med blandt andre Dagrofa om at udvikle alkoholfri øl uden at gå på kompromis med smagen. I dag er smagen i alkoholfri øl ofte mindre kraftig og mere syrlig end i øl med alkohol, da vigtige smagsstoffer forsvinder, når man fjerner alkoholen.

Emballage, der mindsker madspild
Kampen mod madspild er også blevet støttet med midler fra GUDP. Emballage-virksomheden Danapak har sammen med Arla og teknologivirksomheden Inmold således fået midler til at udvikle og teste emballage, som mad ikke klæber til. Som det er i dag, spildes tonsvis af mad, fordi det klæber til emballagen.

Græs til grise og kyllinger
En af virksomhederne, der får penge til grøn bioraffinerin, er ægproducenten Dueholm, der skal lave grønnere økologiske æg gennem grøn bioraffinering. Det sker ved at omdanne græs til kyllingefoder og derved sikre, at der kommer flere danske marker med græs og kløver.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063