23948sdkhjf

Fra kemilærer til ølbrygger - satser alt på mikrobryggeri

Det dufter sødligt af gær, når man træder indenfor på Aalborgvej 76 i Hadsund.

Her - i en tidligere bilklargørings-hal midt i byens industrikvarter - har 39-årige Mikkel Flott Krogh Andersen siden efteråret brygget alskens øl i sit mikrobryggeri, Hadsund Bryghus.

Egentlig skulle det have været en sidegesjæft ved siden af jobbet på Hadsund Skole, hvor han underviser de ældste elever i kemi, matematik og biologi.

Men snart er det ikke længere reagensglas og pegepind, men derimod malt, gær og fustager, den 39-årige skolelærer skal jonglere med på fuld tid.
- Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle gå og lulle med det ved siden af skolen. Men jeg fandt ud af, at det slet ikke kan hænge sammen.

- Ølbrygning er enormt tidskrævende. Det har været hårdt for familien derhjemme, og jeg endte med at brænde mit lys i begge ender, så jeg var nødt til at tage en lille pause.

- Så jeg har sagt mit lærerjob op, så jeg kan bruge alt min tid på bryggeriet. Nu skal det have en chance, fortæller Mikkel Flott Krogh Andersen, der dog fortsætter som tilkaldevikar på Hadsund Skole.

Stor interesse
Han har mærket en stor interesse, siden han slog dørene op til mikrobryggeriet i slutningen af oktober sidste år. Især i sommervarmen har øltørsten meldt sig hos mange.

- Jeg holder normalt åbent hver fredag eftermiddag. Men de sidste par fredage har jeg været nødt til at holde lukket. Salget op til ferien gik så godt, at vi endte med at løbe tør for øl, siger Mikkel Flott Krog Andersen, der er i fuld gang med at brygge nye forsyninger.

Lige nu står fire forskellige slags øl og gærer i tanke. En mørk ale på fem procent har fået navnet Hadsund Øllen. Der findes også en Øster Hurup-øl - en IPA-type.

Hadsund Syd lægger navn til en bryg med røgmalt, mens en lagerøl har fået navn efter den 39-årige bryggers egen by, Visborg, hvor han bor med sin kone og to døtre på seks og tre år.

- Og så er jeg i gang med en mørk lagerøl, som er rigtig lovende. Jeg tror, den kommer til at hedde Helberskov-øl, siger Mikkel Flott Krogh Andersen, der har været passioneret ølbrygger i godt 10 år.

100 timer om ugen
Det startede med et hjemmelavet anlæg hjemme i køkkenet lavet af gamle mælkejunger i aluminium. I dag brygger han på et 500 liter stort anlæg.

Det er blevet smedet af det lokale firma Jydsk Montage og Svejseteknik, der til gengæld har fået en procentdel af virksomheden.

Siden Mikkel Andersen sagde sit faste job op og gik på sommerferie, har han brugt 100 timer om ugen i mikrobryggeriet.

Indtil videre er der tale om et enmands mikrobryggeri med håndbryggede og ufiltrerede flaskeøl. Når øllen skal flaskes, træder Mikkel Andersens familie til.

- Men hvis det går godt, og det vokser, kan det godt ske, at jeg får brug for at ansætte en medarbejder, siger han

- Der skal gerne ske noget

Han anslår, at bryggeriet ind til videre har kostet ham 400.000 kroner.

- Vi startede med 200.000 kroner. Men det løber hurtigt op med pakninger, slanger og dimser. Vi er ved at være i bund økonomisk, så der skal gerne ske noget, siger Mikkel Andersen.

En del af startkapitalen kom fra støtteforeningen ”Bryghusets Venner”, der i skrivende stund har cirka 160 medlemmer.

Mikkel Andersen håber på at kunne sælge mellem 1000 og 1100 liter øl om måneden på sigt.

- Det er ikke noget, jeg skal blive rig af, men det skal gerne kunne køre rundt, så jeg får et arbejdsliv med en lille løn. Det kunne være helt vildt fedt.

- Jeg har set, at grundlaget er der. Lokale varer er meget oppe i tiden, så jeg skal have lavet en indsats, så vi kan komme ud i de lokale specialforretninger. Jeg har ikke nogen ambition om at skulle op og konkurrere med de store bryggerier.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093