23948sdkhjf

Stadig mange resistente bakterier i importeret fjerkrækød

Hver anden prøve afslører ESBL-colibakterier i importeret kyllingkød, oplyser ny rapport.
Bakterier i importeret fjerkrækød er væsentligt mere resistente over for antibiotika end tilsvarende bakterier i dansk produceret fjerkrækød. Bakterierne i det udenlandske kød er også mere resistente over for antibiotika, der er kritisk vigtige til behandling af mennesker. Det viser tal fra årets DANMAP-rapport for 2010.

Forekomsten af antibiotikaresistente bakterier i importeret fjerkrækød er generelt højere end i dansk produceret fjerkrækød. Det gælder både colibakterier, enterokokker og kampylobakter. Hver anden prøve af importeret kyllingekød indeholder ESBL-colibakterier, hvorimod det er under hver tiende prøve for dansk kyllingekød.

ESBL-bakterier er et af de hurtigst stigende resistensproblemer verden over. Bakterierne er resistente over for de bredspektrede antibiotika cefalosporiner, der ofte bliver brugt til behandling af livstruende infektioner hos mennesker.

Importeret kalkun har højest niveau af resistens
Importeret kalkunkød indeholder det højeste niveau af resistente salmonella. 68-100% af salmonellaprøverne fra importeret kalkunkød er resistente over for fire ud af 16 testede antibiotika. 93% af alle salmonellaprøverne er multiresistente, mens 2% af salmonellaprøverne er resistente over for både cefalosporiner og fluorokinoloner.

I 2010 blev kun meget få salmonellapositive prøver fundet fra dansk fjerkrækød, og ingen af de prøver indeholdt resistente salmonellabakterier. I importeret kyllingekød og importeret kalkunkød blev resistente salmonellabakterier derimod fundet i henholdsvis 12% og 9% af partierne i 2010.

Internationale løsninger er nødvendige
- Den høje forekomst af resistens over for cefalosporiner og fluorokinoloner er foruroligende, fordi der er tale om resistens over for antibiotika, der er særligt vigtige til at behandle svære infektioner hos mennesker, siger seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet.

- Resultaterne fra DANMAP viser, at det importerede fjerkrækød udgør den største risiko for forbrugeren. Set i lyset af at vi rejser mere ud i verden, og at kød og dyr bliver handlet over grænser, er vi nødt til at søge internationale løsninger på resistensproblemerne, påpeger Yvonne Agersø.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078