Det mener fødevarebranchen om fedtafgiften
Kaos, forvirring og raseri – Food Supply har samlet en del af reaktionerne på den fedtafgift, der træder i kraft fra 1. oktober.
Læs også: Juridisk vejledning fra Skat
Fedtafgiften forventes at give omkring 1,4 mia. kr. ekstra i statskassen, og udsigterne fik da også umiddelbart efterspørgslen til at stige vildt hos Dragsbæk .
Overordnet set har branchens reaktioner dog været negative – Food Supply har her samlet nogle af de mest aktuelle udtalelser om fedtafgiften.
HORESTA: Rammer restauranterne hårdt
- Lige nu må de (restauranterne) leve i uvished om, hvad fedtafgiften kommer til at betyde for dem. I langt de fleste tilfælde bliver den pålagt producenterne eller grossisterne, men regningen kan komme til at ende hos restauranterne, siger Tine Skriver, der er fødevarechef i HORESTA.
Beregninger fra HORESTA viser, at en stigning på blot 1 procent i udgifterne til råvareindkøb - alt andet lige - vil koste restauranterne 7 procent af overskuddet, og i forvejen er mange restauranter under hårdt økonomisk pres. I gennemsnit opnår en restaurant et regnskabsmæssigt resultat før skat på 93.000 kroner før skat.
Læs også: Fakta om fedtafgiften fra Horesta
Revisorer: Virksomhederne får et chok
- Vores fornemmelse er, at mange virksomheder ikke er klar over, at fedtafgiften er på vej. De har mange andre ting i hovedet på grund af finanskrisen, siger konsulent Dennis Larsen fra revisionsselskabet Deloitte.
- Det kommer bag på mange virksomheder, hvor bred afgiften egentlig er. Det er vores indtryk, at langt de fleste har et produktsortiment, hvor man både har noget under og over grænsen på 2,3 pct., siger Flemming Lind Johansen.
(Jyllands-Posten)
Dansk Erhverv: For dårlig med tid
- Bekendtgørelsen kom først en måned, før den træder i kraft. Det er alt for dårlig tid i forhold til varestrømmene. Den chokolade, du køber i december i butikkerne, laver man typisk aftaler om mængder og kvalitet i februar. Og først nu kan virksomhederne vide, hvad man skal forholde sig til, siger fødevarepolitisk chef Lotte Engbæk Larsen.
(MetroXpress)
DI: Koster fødevareindustrien 50 mio. kr.
- Der ligger en hel dyne af dødsvægtsomkostninger i forbindelse med at indføre denne afgift, og omkostningsniveauet er meget højt. Målt i tabt konkurrenceevne svarer det til en stigning på 1 pct. i lønsummen, siger branchedirektør Ole Hall fra DI.
Ifølge DI vil det koste de danske fødevarevirksomheder omkring 50 mio. kr. at indføre fedtafgiften.
Læs også: Folketinget vedtager omstridt fedtafgift