23948sdkhjf

Klumme: Spiser man andet end hund i Kina?

Ja, i den grad. Den boomende kinesiske middelklasse og en række fødevareskandaler har øget efterspørgslen efter importerede fødevarer og dette skaber nye muligheder for danske virksomheder. Det giver danske virksomheder gode kort på hånden, fordi Danmark er et godt brand i Kina.
Det har længe været kendt, at antallet af velstående kinesere stiger ganske kraftigt, og den kinesiske middel- og overklasse efterspørger i højere og højere grad importerede fødevarer.

Dette skyldes ikke mindst de kinesiske fødevareskandaler, hvoraf den mest kendte er melamine-skandalen, som var skyld i mindst seks børns død og national ramaskrig.

Derudover har der været sager, hvor der bl.a. er fundet blæk, blegemiddel og andre kemikalier i fødevarer. Der har sågar været et tilfælde i byen Changsha, hvor nogle indbyggere blev noget overraskede over, at deres svinekød lyste op i mørket !

Dette har følgeligt betydet, at mange overvejer deres fødevareindkøb nøje og derfor i højere grad vælger importerede fødevarer, hvis de har muligheden for det.

Boomet af efterspørgslen på importerede fødevarer har drevet prisen op, men det til trods er det ikke længere kun high-end segmentet, som går efter de importerede fødevarer.
Også den kinesiske middelklasse, der spås at vokse til 700 millioner mennesker indenfor de næste ti år , prioriterer importerede varer.

Kina vil derfor højst sandsynligt fortsætte i sin nuværende rolle som nettoimportør af fødevarer langt ind i fremtiden.

Danmark er garant for høj kvalitet
Den øgede efterspørgsel efter høj kvalitetsfødevarer ses bl.a. i Kinas største byer, hvor der skyder ”high-end” supermarkeder op i et hastigt tempo.

Disse er specialiserede i importerede varer og økologiske produkter, som ikke er tilgængelige i normale kinesiske supermarkeder.

Et eksempel på et sådant supermarked er Bazaar by Lotus, som er åbnet i Xintiandi, et eksklusivt område i Shanghai.
Supermarkedet er 3,200 kvm. stort og fører 7.000 varernumre, hvoraf 70% er importerede.

En anden populær fødevarekæde er City Shop, som driver ti butikker i Shanghai, hvor størstedelen af produkterne ligeledes er importerede.

Et andet eksempel på det voksende marked for importerede fødevarer er hjemmesiden Ourtaste.com, den største side for salg af importerede fødevarer i Kina.
Virksomheden fører et udvalg på 3,000 varenumre og modtager omkring 1.000 ordrer om dagen .

I en række kinesiske storbyer er der ligeledes opstået nyttehaver, hvor byboerne lejer jord og selv tager del i produktionen af grønsager, for at sikre, at man undgår skadelige stoffer.

Billedet er entydigt: kvalitetsfødevarer prioriteres stadigt højere i Kina.

Danske produkter er kendt for deres høje kvalitetsniveau, og det giver danske virksomheder et fortrin, når de skal etablere sig på markedet.

Tican viser vejen
Et af de sidste års største eksportsuccesser er slagterivirksomheden Tican, der har oplevet markant stigende salg af svinekød og biprodukter til Kina siden opstart hos DI-Asia Base på Shanghai-kontoret i september 2008.

Her sidder de stadig, og tankerne går på at fortsætte samarbejdet også under egen kinesisk forretningslicens:

- Både når det gælder rekruttering, rådgivning og administration har DI-Asia Base spillet en vigtig rolle for vores markedsudvikling i Kina. Det kan være et udfordrende land både i forhold til kultur, sprog og forretningspraksis, men at have DI-Asia Base som sparringspartner og lokal kontrolfunktion satte os hurtigt i gang med forretningsudviklingen og har vaccineret os mod de værste børnesygdomme. Vi kan klart anbefale konceptet. siger Sales Dirctor Torben Nielsen.

Tican’s succes inspirerer.

Både Noridane Foods og BHJ Meat &By-Products har henover sommeren meldt deres ankomst på DI’s Shanghai-kontor, og den udvikling kan det forventes at se se gentaget også fra andre dele af fødevareindustrien.

Kinas fortsatte økonomiske vækst og efterspørgsel efter flere forarbejdede fødevarer skaber interessante forretningsmuligheder for en lang række danske fødevarevirksomheder- og serviceleverandører. Hidtil har den lokale købekraft været en stopklods, men det er ikke længere tilfældet i industrien eller for nichéprodukter til private forbrugere.

Her handler det mere om at entrere markedet professionelt – for markedet er der allerede, og det er stort.

Kilder:
WSJ, A Positive Take on China’s Food Safety Scandals, WSJ, April 29, 2011
Burkitt, Laurie, Why China Struggles with Food Safety, The Wall Street Journal, April 25, 2011
Middle class def.: RMB 60,000 and RMB 500,000
Stalk, George & Michael, David, What the West Doesn’t Get About China, McKinsey Quarterly
Junqian, Xu, Discovering a taske for upmarked food, China Daily, June 13, 2011
Jing, Meng, Imported food gain favor with Chinese buyers, China Daily, December 23, 2010
Xinhua, Urbanites take to farming to ensure food safety, Xinhua, July 7, 2011
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.176