Jyske mikrobryggerier fusionerer
Danmarks første fusion blandt mikrobryggerier er en realitet, efter Randers Bryghus A/S og Raasted Bryghus A/S har besluttet at slå pjalterne sammen.
Det meddeler de to kronjyske bryggerier i dag oven på flere måneders forhandlinger.
- Det lokale vil altid være det vigtigste. Vi ønsker at øge vores synlighed – at samarbejde med idrætsforeningerne og levere øl til kulturelle arrangementer. Til både hverdag og fest bør de lokale bryggerier være meget mere med end vi er i dag, fortæller salgsdirektør Martin Jensen.
Hvorfor drikke kedelig øl?
Det er håbet, at de to bryggerier kommer til at komplementere hinanden godt. Randers Bryghus har erfaring indenfor afsætning af flaskeøl til detailhandlen, mens Raasted Bryghus er specielt stærk på salg af fadøl til restaurationer og til eksport.
Til sammen vil de to bryggerier dog først og fremmest satse på kvaliteten.
- De store bryggerier kan stadig tryne de små, men i takt med at de selv lukker bryggerierne og centraliserer både produktion og administration langt væk fra de oprindelige lokale områder, bør vi have mulighed for at gøre os gældende – specielt hvis vi sammen kan producere mere godt øl. En sammenlægning og udvidelse af produktionskapaciteten vil gøre os i stand til at tage kampen op med de store om det lokale marked, fortæller produktionsdirektør Stefan Kappel.
- Og samtidig er det jo værd at huske på, at når du drikker det lokale øl, er du med til at støtte lokale arbejdspladser og det lokale initiativ. Hvorfor drikke kedeligt og kønsløst øl, når udvalget af lokalt produceret kvalitetsøl er så godt, spørger Martin Jensen retorisk.
Fordel af udnytte synergier
De stigende råvare- og energipriser har – sammenholdt med generel økonomisk afmatning – givet mikrobryggerierne hårde vilkår. Og de to direktører lægger ikke skjul på, det har påvirket beslutningen om en fusion.
- Skal vi små bryggerier klare os i kampen om kunderne, er vi nødt til at tænke optimering af hele virksomheden. Hvad er så bedre end at udnytte et allerede eksisterende produktionsanlæg fuldt ud og få alle synergierne med ved at være under samme tag?, siger Martin Jensen.