København får nyt madlaboratorium
7. februar får København et nyt udviklingsrum, hvor der skal stilles skarpt på det moderne fødevaresystems mange spørgsmål og udfordringer.
Det sker, når dørene til Staldkøkkenet for første gang slås op med en stor åbningsfest i Den Grå Kødby.
Staldkøkkenet er et laboratorium og en legeplads for alle, der vil arbejde med og bidrage til en mere bæredygtig udvikling i den danske fødevarebranche. Bag projektet står stifter Mia Maja Hansson, der allerede driver iværksætterplatformen Kitchen Collective, er medstifter af madinnovationshuset CPH Food Space og madfestivalen Street Food om Søerne.
- Der tages mange gode skridt i retning af et mere bæredygtigt madsystem i Danmark, men der er også mange udfordringer, som vi stadig leder efter løsninger på. Med Staldkøkkenet vil vi skabe et innovativt og trygt rum, hvor modige madmennesker kan dyrke nysgerrigheden og begejstringen til mad og sammen stille spørgsmål til, hvordan vi styrker udviklingen af vores madsystem, forklarer Mia Maja Hansson i en pressemeddelelse.
Københavns Kommune: Vigtigt rygstød til dansk madiværksætteri
Staldkøkkenet åbner i en bygning i hjertet af København, hvor to store køkkener er blevet indrettet optimalt til en lang række madudviklingsaktiviteter fra workshops og undervisning til produktudvikling og madiværksætteri.
En række brugere, herunder Københavns Kommune, Greater Copenhagen Food Startup og madiværksættere som Rødder, Rebel Food, Møllers Hjemmebag og Fonda, er allerede en del af køkkenet.
I det ene af de to køkkener flytter Kitchen Collective ind med sine madiværksættere - såkaldte kitcheneurs - der hver dag vil fylde Staldkøkkenet med fremtidsvisioner gennem produktudvikling. Andre brugere får dermed mulighed for at følge Københavns madiværksætteri helt tæt på, og de mange kitcheneurs kan også tilknyttes direkte ved at købe forplejning, inspirationsmøder og andet madindhold gennem Kitchen Collectives eventafdeling.
- Det er vigtigt at bakke op om de mange ildsjæle, der bidrager til den grønne omlægning af vores fødevaresystem. I Københavns Kommune arbejder vi hårdt for at give danske madiværksættere de optimale rammer for at vokse, og vi glæder os til at kunne bruge Staldkøkkenets unikke rammer til at fremme den agenda, siger Københavns Kommunes kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde, som selv er en del af åbningen 7. februar.
Har hjulpet mere end 200 iværksættere
Mia Maja Hansson har gennem sit arbejde med Kitchen Collective hjulpet mere end 200 nye virksomheder i gang med livet som iværksætter. Virksomheder, der dækker alt fra Street Food-koncepter til alternative cateringløsninger og produktudviklere med supermarkedshylder for øje.
På samme måde bliver fællesnævneren i Staldkøkkenet også at skubbe i retning af et mere bæredygtigt madsystem. Store, åbne glasfacader ud til Kødbyens gader skal desuden skabe et indbydende rum, der lægger op til fællesskab og vidensdeling med mad og bæredygtighed som omdrejningspunkter.
- Mit mål har altid været at drive fællesskaber, og det er også tilfældet for Staldkøkkenet, men jeg har længe haft en ambition om at gøre madudviklingen endnu mere åben og tilgængelig for alle. Den her bygning skriger åbenhed og giver alle mulighed for at følge med i, hvad der sker blandt de mange spændende iværksættere og madmennesker, der arbejder på at forme fremtidens madsystem, forklarer Mia Maja Hansson.