Død rotte i centrum for dansk-tyrkisk madkrig
24 ton nødder og en død rotte står i centrum for optakten til en utraditionel retssag mellem Fødevarestyrelsen og en tyrkisk leverandør.
I en container med 24 ton nødder lå en rotte, som før sin død have nået at bruge ”spisekammeret” som toilet i en sådan grad, at fødevarekontrollen straks krævede nødderne destrueret.
- Nøddekernerne er derfor så kontamineret af rotter, rotteekskrementer og rotteurin, at de kan udgøre en sundhedsfare og er uegnede til menneskeføde, skrev Fødevarestyrelsen ifølge en rapport, som avisen 24timer har fået indsigt i.
Et ingenmandsland
Men derved stoppede sagen ikke. Flex Pack nægtede nemlig at være ejer af nødderne, som altså befandt sig i Københavns Frihavn, der er at regne for en slags ”ingenmandsland”, ifølge firmaets advokat Peter Thykier.
Flex Pack ønskede derfor i stedet at returnere de 24 ton nødder – der har en værdi på over 800.000 kr. – til den tyrkiske leverandør.
Som en lus mellem to negle
Og det ønske var leverandøren fuldt ud med på. Faktisk truede den tyrkiske leverandør, Poyraz Poyraz, med en retssag mod Flex Pack, hvis de fulgte fødevarekontrollens påbud om en destruktion af nødderne.
- Vi er fanget som en lus mellem to negle. Fødevarestyrelsen ville ikke have, at vi returnere nødderne - og tyrkerne vil ikke have, at vi destruerer dem, siger Peter Thykier til avisen.
Dansk chikane
Sagen har nu taget en ny drejning. Direktøren for Poyraz Poyraz siger til 24timer, at han nu har sagsøgt det danske fødevareministerium.
- De danske fødevaremyndigheder overreagerer, chikanerer og har ikke med analyser påvist, at nødderne er sundhedsfarlige. Der kan forekomme gnavere i enhver fødevarevirksomhed, og alt vi forlanger, er at få nødderne til analyse i den tyrkiske fødevarekontrol, lyder udlægningen fra direktør Yildirim Yilmaz fra firmaets afdeling i Tyskland.
Afventer retssag
Han har derfor sendt papirer til det danske fødevareministerium, som dokumenterer, at den tyrkiske fødevarekontrol har lovet at analysere, hvorvidt nødderne er egnede til menneskeføde.
Samt at nødderne aldrig igen kommer ind i et EU-land.
Og her stopper sagen så, imens vi venter på en retssag.