23948sdkhjf

Vinbranchen angriber Bryggeriforeningen

Bryggeriforeningens solide lobbyarbejder har medført afgifter, som rammer skævt og på ingen måde tilgodeser folkesundheden, lyder det.
Regeringens nye afgifter tilgodeser øl frem for vin og har intet med sundhed at gøre.

Det siger Vin og Spiritus Organisationen i Danmark, VSOD, med henvisning til, at afgiften på en almindelig flaske vin ved årsskiftet stiger med 55 procent, mens øl slipper med en stigning på 25 procent.

- Når det gælder om at kunne påvirke lovgivningsarbejdet, er Bryggeriforeningen en stærk faktor, og Carlsberg er en stor dansk virksomhed. Bryggerierne har en langt større brancheforening end os og har lagt store kræfter i lobbyarbejdet med dette. Så man favoriserer simpelthen øl, konkluderer sekretariatschef i VSOD Thomas Klit Christensen fra Dansk Erhverv, over for Jyllands-Posten.

Markant forskelsbehandling
Vin har siden 1. oktober fået pålagt en samlet afgiftsstigning over to omgange på i alt 74 procent.

- Det er et voldsomt brud på det princip, som har været fastholdt af skiftende regeringer i årevis om, at øl- og vinafgifter skal følges ad, fordi Danmark er et ølproducerende land. En så markant forskelsbehandling mellem øl og vin er højst sandsynligt EU-stridig, siger Thomas Klit Christensen.

Undrer at hård spiritus er fritaget
Den bærende argument bag afgiftsstigningerne er, at vin indeholder mere alkohol end øl. Og det passer fint med Bryggeriforeningens udlægning af sagen.

- Vi er principielt modstandere af afgifter, som vi ikke mener har nogen sundhedsmæssig effekt. Det mener regeringen åbenbart. I så fald giver det mening at øge afgiften på vin. Danskerne får nu mere alkohol fra vin end øl, og der er mere alkohol i vin end i øl. Men samtidig undrer det os meget, at man helt har fritaget den hårde spiritus fra de øgede afgifter. Og vi går ud fra, at Skatteministeriet har afklaret, at afgiftsforslagene er i overensstemmelse med gældende EU-regler, siger direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen.

Det er regeringens forventning, at vin vil bidrage med 550 mio. kr. i provenu fra årsskiftet, mens øl ligger på 175 mio. kr.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08