23948sdkhjf

Arla om ny ost: Hvad fanden er det, vi spiser?

Selv om Arla med sit Unika-brand er kendt for at lave unikke oste, er mejerigiganten ikke bange for at finde de helt store ord frem i beskrivelsen af det nyeste skud på oste-stammen: En ost med navnet Morgenstjerne, der forener ost, kaffe og whisky.

- Med sin eksotiske frugtighed og meget specielle tekstur skubber den grænserne for begrebet ”ost”. Morgenstjerne er afslutningen på rejsen mod fortsat større mejeriteknisk kompleksitet. Den ultimative urene ost, heddet det i Arlas omtale af nyheden.

Osten Sirius udgør grundstenen i Morgenstjerne, men med den forskel, at mejeristerne hælder kaffe i mælken, inden den bliver til ost. Derefter dehydreres osten gradvist på ostelageret på Troldhede Mejeri, indtil den har tabt en femtedel af sin vægt. Det gør osten i stand til at absorbere whisky og dermed rehydrere tilbage til noget nær sin oprindelige vægt.

- Morgenstjerne er flere forskellige ideer, der griber ind i hinanden og falder på plads. Der ikke sparet på noget. Blåskimmel, hvidskimmel, rødkit, kaffe og whisky. Det er tungt og voldsomt, og det overskrider alle grænser for, hvad en ost kan være, siger osteopfinder hos Arla Unika Mads Østergaard.

- Det er den sidste urene ost. Det sidste festfyrværkeri. Det er her, læringsrejsen er fuldendt og vi bryder nyt land, så vi stopper op og bliver nødt til at spørge os selv, hvad fanden er det vi spiser? Er det overhovedet ost?, tilføjer han.

- Et vendepunkt
Det med den urene ost handler om, at Unikas osteopfinder er blevet træt af den modvilje mod at tilsætte ingredienser i oste, som han har oplevet i restaurationsbranchen. Restauranterne ville ikke forpurre renheden, men Mads Østergaard trak modsat, og deraf opstod ideen til Morgenstjerne, fortæller mejerikoncernen.

- Morgenstjerne markerer derfor et vendepunkt i Arla Unikas historie. Ingen tror på, at det er muligt at komme længere ud i mejeriteknisk kompleksitet, konstaterer Arla.

Whiskyen i Morgenstjerne kommer fra Stauning Whisky i Vestjylland, få kilometer fra Unikas værksted i Troldhede. Dér har ostefolkene også haft besøg af baristaer fra kaffekæden La Cabra, som lærte mejeristerne på Troldhede Mejeri at brygge kaffe.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095