Kærnemælk skal gøre smør fedtfattig
Arla og Københavns Universitet arbejder sammen om et nyt projekt, som skal reducere mængden af fedt i smørprodukter på naturlig vis.
Det spørgsmål skal et projekt – som er et samarbejde mellem Arla og Københavns Universitet med støtte fra Højteknologi-fonden – søge at besvare.
- Vores mål er at udvikle naturlige alternativer til fedtreducerede smørprodukter. Det skal ske med naturlige mælkeingredienser og med smagen af smør, men uden brug af kemiske tilsætningsstoffer. Det helt unikke ved sådan et fedtfattigt produkt vil være, at den er naturlig, fordi den udnytter mælkens egne stabilisatorer – phospholipider – som der er meget af i kærnemælk, siger erhvervspostdoc Lene Tranberg Andersen, som står i spidsen for projektet
Kan bruges i en bred vifte af fødevarer
I praksis betyder det, at man kan producere smør med et lavere fedtindhold, uden at smørret kommer til at skille på samme måde som en sovs kan skille.
- I øjeblikket ved vi meget lidt om, hvordan phospholipider virker i fedtbaserede produkter som smør, og vi ved heller ikke hvor, hvornår og hvordan de skal tilsættes under produktionen for at udnytte deres egenskaber bedst muligt. Når vi har klarlagt det, kan vi udvikle mere detaljerede strategier for, hvordan denne naturlige mælkebaserede ingrediens kan udnyttes i produktionen af smør og en bred vifte af andre fødevarer, siger Lene Tranberg Andersen.
Stort potentiale for Arla
Hvis det lykkes at fremstille en ny mælkebaseret ingrediens og anvende den til udvikling af lavfedtholdige smørprodukter uden brug af syntetiske tilsætningsstoffer, er fordelen for Arla mange ud over de kommercielle.
Kærnemælk er nemlig et biprodukt fra smørproduktionen, og i dag produceres der mere kærnemælk, end der kan sælges. Projektet skaber derfor også muligheder for at finde nye anvendelsesområder for den kærnemælk, som er i overskud.
Kilde: Højteknologifonden