23948sdkhjf

Ny uddannelse i fremtidens fødevarer fra havet

DTU tilbyder sammen med fire andre nordiske universiteter en ny kandidatuddannelse i produktion og forarbejdning af fisk, skaldyr og andre fødevarer fra hav og ferskvand.
Uddannelsen skal sikre, at den viden og ekspertise, der er om produktion og forarbejdning på forskellige universiteter, fremover er samlet i én uddannelse. Det skal bidrage til kvalitetssikring af fremtidens akvatiske fødevarer.

Den nye nordiske kandidatuddannelse AQFood, Aquatic food production – safety and quality, er en uddannelse i produktion og forarbejdning af akvatiske fødevarer.

Bag uddannelsen står fem nordiske universiteter fra Danmark, Norge, Sverige og Island, herunder Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Universiteterne dækker tilsammen ekspertise inden for både produktion og forarbejdning, der ellers traditionelt er opdelt i forskellige uddannelser og universiteter.

Nordisk særstatus inden for fødevaresikkerhed
I dag er produktion og forarbejdning af akvatiske fødevare stærkt opdelt, og derfor bliver vigtig viden fra begge områder ikke udnyttet og viderebragt på de eksisterende uddannelser. AQFood gør op med den traditionelle opdeling ved at bringe universiteter sammen, der har en forankret ekspertise inden for hver deres områder.

- DTU er meget glade for, at vi med stærke nordiske partnere kan udvide vores uddannelsestilbud med Aquatic food production-uddannelsen. Området adresserer vigtige elementer af udfordringen med at kunne producere fødevarer nok til Jordens voksende befolkning. Og den gør det ved at fokusere på brugen af ingeniørmæssige tilgange til bæredygtig produktion, fra hav til forbruger. Et helt særligt aspekt er fødevaresikkerheden, hvor Norden internationalt indtager en unik status. Uddannelsen her tager fat i dette i relation til akvakultur ved at binde nordiske kompetencer sammen i et stærkt konsortium, udtaler Martin P. Bendsøe, dekan ved DTU.

AQFood-uddannelsen er designet til studerende, der ønsker, at en karriere i den akvatiske fødevareproduktion – uanset om de vil være fagfolk inden for akvakulturproduktion, industriel fødevareproduktion eller naturressourceforvaltning. Fokus i AQFood er at tage fat på hele kæden og overveje vigtige aspekter af økonomi, produktionsledelse og miljømæssige udfordringer.

Samarbejde med industrien
AQFood lægger op til et stærkt industrisamarbejde gennem hele uddannelsen. Det skal sikre de
studerende en praktisk tilgang til området ud over den videnskabelige viden.

De studerende bliver primært tilknyttet to af de deltagende universiteter, afhængig af den studielinje de vælger. De får en dobbeltgrad fra de to universiteter, og det afspejler dermed deres multidisciplinære kompetencer.

De fem universiteter, der bidrager til uddannelsen er: DTU Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet, Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet i Trondheim, Norges Miljø- og Biovidenskabelige Universitet, Sveriges Landbrugsuniversitet og Islands Universitet.

Kilde: Danmarks Tekniske Universitet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11