23948sdkhjf

Købmænd: Momsen skyld i høje dagligvarepriser

De Samvirkende Købmænd advarer nu mod flere afgifter som et led i den kommende skattereform.
Det er ikke detailhandlens skyld, hvis helt almindelige dagligvarer er dyrere i Danmark end vores nabolande.

Det siger De Samvirkende Købmænd (DSK) i kølvandet på debatten omkring, hvorvidt det er muligt at købe dagligvarer til halv pris ved at lægge sine indkøb i Sverige frem for herhjemme.

- Allerede i dag er det markant dyrere at handle helt almindelige fødevarer i Danmark end i Tyskland og Sverige. Det skyldes ikke mindst den danske fødevaremoms på 25 % samt en række punktafgifter på alt fra emballage til sodavand, kød, batterier, kaffe, the, el-pærer og de mere kendte afgifter på øl, vin, slik, chokolade og spiritus. Danmark er en åben økonomi med åbne grænser, og derfor er der ikke noget at hente ved dyrere dagligvarer. Som samfund bliver vi fattigere og ikke rigere af at grænsehandle. Fleggaard har netop offentliggjort deres årsregnskab, og for tredje år i træk er der tale om tocifret omsætningsvækst. I mens bliver der stadig vanskeligere at bevare arbejdspladser i Danmark, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.

1/3 havner i statskassen
Han henviser til en undersøgelse foretaget af foreningen Dagligvareleverandørerne (DLF), som før jul viste, at 32,5 procent af forbrugerprisen går direkte i statskassen.

I analysen blev der taget højde for, at en lang række varer sælges på tilbud i danske butikker. De 32,5 procent er siden øget, da afgifterne blev hævet 1. januar 2012 på en række varer som øl, vin, slik og chokolade, kaffe og te.

Det bør regeringen overveje nøje, når skattereformen skal forhandles.

- Det er vigtigt allerede nu at påpege, at buen er spændt til bristepunktet. Yderligere afgiftsforhøjelser vil udelukkende have til formål at sende endnu flere privatbiler til Tyskland og Sverige, og gøre det endnu dyrere at være dansker. En skattereform må ikke gøre danske dagligvarer endnu dyrere, siger Claus Bøgelund Nielsen fra DSK.

Fakta: Fødevaremoms ude og hjemme
• I Danmark er momsen 25 procent - også på fødevarer
• I Tyskland er fødevaremomsen 7 procent med undtagelse af alkoholholdige drikkevarer og tobak, hvor der anvendes normalsatsen på 16 procent.
• I Sverige er fødevaremomsen 12 procent med undtagelse af vand fra vandværker, spiritus, vin og stærkt øl samt tobaksvarer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189