23948sdkhjf

Tomex udnytter finanskrisens følger

20 år med konstant fremgang i omsætningen hos den nordjyske fødevarehandelsvirksomhed led et knæk i 2009, men nu er Tomex blevet bedre til at udnytte omgivelserne.
Tomex A/S er tilbage på det spor af vækst, som den nordjyske fødevarehandelsvirksomhed har fulgt næsten ufravigeligt siden stiftelsen i 1988.

20 år med konstant fremgang kulminerede i jubilæumsåret 2008, hvor nettoomsætningen rundede 1 mia. kr. (1.053 mio. kr.), mens resultatet før skat lød på 24,3 mio. kr.

Siden fulgte et par år med nedgang på både top- og bundlinje, men med en nettoomsætning på 945 mio. kr. og et resultat før skat på 12,6 mio. kr. i 2010/11-regnskabet, er Tomex ikke langt fra storhedstiden.

- Man kan på flere måder sige, at finanskrisen har været god for os. Tag et land som Grækenland: her går folk ikke ud og spiser i samme høje grad som tidligere. I stedet handler de mere ind i supermarkederne, og det er i sidste ende godt for os, forklarer Tomex’ adm. direktør og stifter, Tom Andersen, til Food Supply.

Gode til rådgivning
Han startede Tomex som en enkeltmandsbedrift, der siden har fået lov at vokse sig stor i sit eget tempo.

- Vi er meget glade for organisk vækst og har stadig fødderne godt plantet i den nordjyske muld, siger direktøren efterfulgt af et smil.

For selv om hovedkontoret ganske vist befinder sig i Aalborg, er Tomex en rutineret aktør på det globale marked. Og det har virksomheden, der handler med fødevarer til både bulk-, detail- og food service-segmentet, udnyttet til at træffe de rigtige beslutninger på vegne af kunderne i en omskiftelig tid.

- Vi har været i stand til at rådgive kunderne om, hvad de skal gøre i forhold til de gældende valutariske og veterinære forhold fra land til land. Andre gange har vi skullet stå som garant for likviditet i seks måneder, og det giver i sidste ende en konkurrencefordel, forklarer Tom Andersen.

Fødevarer ved et tilfælde
Han allierede sig fra starten i 1988 med broderen Bo Andersen, der er uddannet revisor. Efter få år blev arbejdsmængden dog så stor, at broderende måtte opsige sit arbejde for at hellige sig Tomex på fuld tid. Og i 1996 blev de to partnere i virksomheden.

Forretningstalentet kommer ikke fra fremmede, da faderen i 1960’erne stiftede Rumas A/S, som stadig sælger kontormøbler fra adressen i Aalborg.

Her har Tomex som nævnt også hjemme og er dermed medvirkende til at gøre kommunen til en slags hovedstad for fødevarehandel sammen med Euro Cater fra Svenstrup syd for Aalborg og Nowaco, hvor Tom Andersen i øvrigt selv er udlært.

- Jeg skulle bare ind i en virksomhed, hvor der blev talt en masse sprog, og jeg ville få en mulighed for at komme ud at rejse, fortæller Tom Andersen om starten i Nowaco, som han første gang stødte på gennem en jobannonce i avisen.

- Jeg ville gerne være sælger, men det søgte de desværre ikke. De søgte en shippingmand, og så tænkte jeg: Bare jeg kommer inden for, så skal de nok finde ud af, at jeg kan sælge. Og det skete også. Jeg var frygteligt dårlig til at skrive på skrivemaskine, så jeg blev hurtigt flyttet til salgsafdelingen.

Har maskinen til idéen
Resten er, populært sagt, historie og endda en positiv af slagsen. For Tomex er i dag en international virksomhed med hen ved 70 ansatte, hvoraf halvdelen sidder på hovedkontoret i Aalborg, mens resten er udstationeret på virksomhedens kontorer i Sverige, Polen, Makedonien, Kina, Filippinerne, Ungarn, Brasilien, Argentina, USA og senest Serbien.

Netop de ansatte er en drivende kraft bag den fortsatte vækst i Tomex, hvor direktøren fortsat erklærer sig helt åben over for nye inputs og idéer.

- Virksomheden er drevet af de idéer, der er løbet igennem, og det, den er i dag, er et produkt af de mange mennesker, som har bidraget med gode idéer. Og det er også sådan, Tomex skal udvikle sig i fremtiden. Hvis der findes dygtige mennesker med en idé, så har vi ”maskinen”, der kan føre den ud i livet, slutter Tom Andersen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109