Tomex satser på detailmarkedet
Den nordjyske fødevarehandelsvirksomhed har bevæget sig uden for sit eget ekspertfelt ved også at satse på detailhandlen.
Til det formål stiftede Tomex datterselskabet Tomex Retail A/S.
- Vi har altid haft et ønske om at gøre vores entré i detailhandlen. Der er to måder, man kan gå til den opgave på: den ene er ved at være kampagneleverandør, hvor man kommer med nogle knaldtilbud uden at være listet som leverandør. Her er det ikke brandet, men prisen, der er interessant. Den anden måde er at bygge et brand op, som er listet i supermarkedernes handel, fortæller adm. direktør Tom Andersen til Food Supply og fortætter:
- Det er en helt speciel disciplin, som vi ikke selv har den store viden om. For tre år siden kom vi i kontakt med nogen, der havde disse kompetencer, og så blev vi enige om at etablere Tomex Retail og tage to partnere ind, som så er i gang med at bygge brandet Smilla Food op.
Krav til høj korrelation
Mens Tom Andersen erkender, at detailmarkedet ikke er hans hjemmebane, er han ikke blind for forskellene i forhold til den almindelige fødevarehandel, som gennem knap 25 år har været Tomex’ grundlæggende disciplin.
- Detailhandlen adskiller sig fra bulkhandlen ved, at bulkhandlen minder lidt om Sisyfos-myten; hver gang, du skubber en stor sten op ad bakken, så triller den ned igen, og så er det forfra. I detailhandlen kan vi derimod se, at vi bygger noget op. Her er det mindre forfra hver eneste dag. Det er også nogle helt andre avancer og det er en mindre omsætning og et meget større stykke arbejde. Det er jeg slet ikke tålmodig nok til, siger direktøren med et grin.
Læs også: Tomex udnytter finanskrisens følger
Han lader derfor eksperterne i Tomex Retail om at sørge for udbredelsen, der går i retning af både Europa, Asien, Mellemøsten og Afrika.
Det eneste krav er sådan set, at det er en meget høj korrelation mellem produkterne, så sprog, emballage og andet kan bruges mere end et sted.
Dyrt at komme ind i Skandinavien
Til gengæld har Tomex Retail ikke forsøgt at komme ind på det Skandinaviske marked, som ifølge Tom Andersen består af alt for mange interessenter og en forholdsmæssigt hård konkurrence.
- Vi kan bedst lide at komme ud, hvor der er færre konkurrenter, og hvor der er en billigere adgang til markedet. Det er jo ingen hemmelighed, at det er dyrt at komme ind på mange af de her supermarkeder i form af listing fees, rabatordninger, bonusser, fødselsdage fire gange om året og så videre. Det kan godt være ret omkostningstungt, konstaterer Tom Andersen.